fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sibiu

Încă 71 de milioane de lei din PNRR pentru Sibiu

“Am obținut finanțare pentru eficientizarea energetică a 6 clădiri ale unităților de învățământ și pentru 2 proiecte prin care vom continua modernizarea transportului public în Sibiu. Sumele nerambursabile pe care le-am obținut astfel depășesc 71 de milioane de lei. În total, până acum, am obținut din PNRR pentru Sibiu peste 340 de milioane de lei, alte 12 proiecte în valoare de 168 milioane de lei fiind încă în evaluare.” (Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu)

Contractele de finanțare pentru reabilitarea energetică a clădirilor Colegiului O. Goga, Liceului O. Ghibu, a școlilor Regele Ferdinand, N. Iorga și a școlii nr. 25, precum și a grădiniței Elefănțelul Curios însumează 59,07 milioane lei. Lucrările vor include:

  • termoizolarea clădirii și înlocuirea tâmplăriei geamurilor cu termopan
  • montarea unui sistem alternativ de încălzire din surse regenerabile, prin intermediul pompelor de căldură
  • montarea de panouri solare fotovoltaice,
  • modernizarea instalației de energie termică și a sistemului de iluminat,
  • montarea de robineți temporizați sau senzori de mișcare pentru economisire
  • instalarea unor ventilatoare cu recuperator de căldură
  • montarea unor sisteme inteligente de monitorizare a consumului de utilități, dar și de reducere a acestuia pentru eficiență  și economie.
  • instalarea de stații de încărcare a mașinilor electrice sau hibrid în zona fiecărei clădiri.

După finalizarea documentațiilor tehnice pentru toate cele 6 clădiri se vor organiza procedurile de achiziție pentru execuția lucrărilor.

Continuăm modernizarea transportului public prin două noi proiecte însumând investiții în valoare de 13,2 milioane de lei, contractele de finanțare din PNRR semnându-se în această săptămână:

  • Sisteme inteligente de transport urban în municipiul Sibiu constând în achiziția de echipamente software și hardware care să asigure traversarea mai rapidă a autobuzelor în 15 intersecții semaforizate din oraș. Practic, cu ajutorul unor echipamente digitale instalate pe semafor și în autobuz, acesta din urmă va primi culoarea verde mai repede. Astfel, se va asigura o prioritizare în trafic a transportului public și o respectare mai riguroasă a orarelor de circulație, reducându-se întârzierile cauzate de traficul aglomerat. Următorul pas în implementarea acestui proiect este realizarea unui studiu care să stabilească intersecțiile unde se poate aplica soluția precum și tipul de echipamente necesare. Ulterior se va organiza procedura de achiziție pentru echipamente și instalarea acestora.
  • Sisteme integrate de informare a călătorilor în stațiile de transport public din municipiul Sibiu care presupune instalarea a 110 afișaje digitale în stațiile de autobuz, conectate cu sistemul de management al flotei Tursib. Astfel, călătorii vor avea informații în timp real cu privire la timpul de sosire a autobuzului și modificări ale traseelor și / sau orarelor de circulație. Următorul pas este achiziția sistemelor de afișaj și montarea lor.