fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

IN SHADOW: Expoziție Viorica și Gheorghe Iacob, la Palatul Brukenthal

Muzeul Național Brukenthal vă invită vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 17:00, în sala de expoziții temporare din curtea a 2-a a Palatului Brukenthal, la vernisajul expoziției IN|SHADOW a artiștilor Viorica și Gheorghe Iacob.

Expoziția aduce în atenția iubitorilor de cultură o selecție de lucrări care se înscriu în arii și cercetări vizuale asemănătoare, dar totuși diferite, trădând interese și abordări complementare sau chiar contrastante între cei doi artiști. În cazul Vioricăi Iacob, selecția va fi compusă din lucrările cu structură geometrică în valențe  monocrome din seria  Pământ  arat, selecția extinzându-se către mai multe medii și tehnici specifice  procesului de lucru al artistei: pictură, grafică  și tapiserie. Pe  de altă parte, lucrările semnate de Gheorghe Iacob care vor fi integrate în expoziție pot fi asimilate în seria compozițiilor care au drept element central modulații cromatice abstracte, geometrizante, dar și câteva  exemple  de sculpturi care  urmăresc aceiași structurare formală (două sculpturi din seria Antropomorfisemelor Abstractizate). În ambele cazuri putem identifica o anumită preferință, care va fi diferit transpusă, pentru  texturi, structuri, arii cromatice, geometrizări care sunt relaționate cu structuri plastice ale umbrei; în cazul lui Gheorghe Iacob vorbim despre compoziții  de mari dimensiuni cu forme și cromatică aerată, volatile, aproape non-gravitaționale, care creează iluzia verticalității. Lucrările Vioricăi Iacob, selectate pentru această expoziție, se înscriu la polul opus propunând structuri vizuale dense, cu culoare frământată, telurice, compoziții solidificate, profund gravitaționale care se  spiritualizează  prin prezența  unei discrete  forme de smerenie care se reflectă atât în operă cât și  în prezența  publică  a artistei.

Viorica  Iacob (n. 1935, Găvănești, jud. Buzău)  a absolvit  Institutul de Arte  Plastice „Nicolae Grigorescu” – 1956-1962, studiind în paralel artă decorativă și pictură. Are o activitate expozițională impresionantă începând cu anii 1960  prin  participare la  numeroase expoziții personale și de  grup atât în țară cât și în străinătate. Opera Vioricăi  Iacob include  lucrări de artă monumentală mozaic, tapiserie de mari dimensiuni, dar și pictură de șevalet, fiind considerată un nume de  referință în  tapiseria românească. Lucrările artistei se găsesc în colecții muzeale naționale și în colecții private din țară și de peste  hotare.

Gheorghe  Iacob (1925, Scutelnici, jud. Buzău – 2020, București) a studiat pictură și sculptură la  Institutul de Arte  Plastice „Nicolae Grigorescu”, avându-i profesori pe: Octavian Angheluță, Eustațiu Stoenescu, Nicolae Dărăscu, Al. I. Steriadi, M. H. Maxy, Camil Ressu și Al. Ciucurencu. Face parte dintr-o generație extrem de  prolifică de artiști care au activat constant în perioada anilor 1960 – 2000, fiind una dintre personalitățile artistice recunoscute și apreciate de critică și public. Lucrează în diferite medii: pictură și grafică, sculptură și artă monumentală – mozaic. În anul 2001 primește  premiul Uniunii  Artiștilor plastici din România, iar în 2004 Ordinul  „ Meritul Cultural în grad de  comandor”. Lucrările lui Gheorghe Iacob fac parte din  numeroase colecții muzeale din România, dar și în  importante colecții private naționale și internaționale. Gheorghe  Iacob are o  activitate expozițională impresionantă  începând cu mijlocul anilor 1950 lucrând constant, expunând, elaborând serii de lucrări care redau  o complexă activitate de cercetare  vizuală.

Fundația Iacob

Arhiva și operele celor doi artiști sunt protejate și promovate astăzi prin eforturile Fundației IACOB, organizație înființată în anul 2017. Scopul fundației este de a înființa un muzeu privat al cărui program expozițional să fie dedicat artiștilor locali sau internaționali, având în componența sa o colecție permanentă care cuprinde opera soților Iacob. Expoziția organizată la Muzeul Național Brukenthal reprezintă un pas important în demersul fundației de a promova activitatea artistică impresionantă a celor doi artiști. Activitatea Fundației IACOB va fi centrată în jurul programelor de cercetare dedicate studenților, dezvoltând cursuri și activități educaționale pentru publicul avizat sau publicul larg. Fundația propune burse anuale pentru specialiști și artiști, cu scopul încurajării criticii și dezvoltării artiștilor tineri. Va face parte dintr-o rețea internațională de instituții culturale, va organiza sesiuni de comunicări științifice, conferințe, va publica cataloage și articole centrate în jurul arhivei și colecției permanente.

Titlu: IN SHADOW

Artiști: Viorica și Gheorghe Iacob

Locația:  sala de expoziții temporare, curtea a doua a Palatului Brukenthal

Vernisaj: Vineri, 5 aprilie, ora 17:00

Perioada de desfășurare: 5 – 30.04.2024

Curatori: Ana Negoiță, Alexandra Runcan

Parteneri: Fundația  IACOB, Universitatea București – Centrul de excelență în studiul imaginii (CESI), Asociația Imagora CESI

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si