fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură

În aproximativ 2 luni statuia lui Brukenthal va fi așezată în Piața Mare

În aproximativ 2 luni statuia lui Brukenthal va fi așezată în Piața Mare

Anul 2021 este dedicat la Sibiu Baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul Muzeului cu același nume și una dintre personalitățile marcante în dezvoltarea orașului de la a cărui naștere se împlinesc 3 secole. Alături de alte evenimente dedicate Baronului Brukenthal, în acest an, cea mai importantă realizare va fi amplasarea unei monumentale statui în Piața Mare din Sibiu, în apropierea Palatului Brukenthal. Proiectul a prins contur în urma prezentării acestuia de către domnul Alexandru Chituță reprezentanților Clubului Rotary și a conducerii Boromir și Moara Cibin. Astfel, imediat după prezentarea proiectului Boromir a susținut financiar cu peste 60% valoarea acestuia, iar Clubul Rotary și Lions Club Brukenthal din Sibiu, câte 20% fiecare în parte.

Concursul lansat la 15 ianuarie 2021 a fost un succes, bucurându-se de o participare din țară și din străinătate de 21 de proiecte. La 1 martie juriul concursului a ales proiectul artistului Deák Árpád din Oradea.

În aproximativ 2 luni statuia lui Brukenthal va fi așezată în Piața Mare

”Am făcut zilele trecute o vizită la atelierul artistului din Oradea împreună cu domnul Cosmin Iuga, președintele Clubului Rotary și cu domnul Ioan Muntean, restaurator și artist, pentru a vedea mulajul viitoarei statui a Baronului Brukenthal.  Au fost mai multe vizite întreprinse la atelierul artistului pentru a vedea stadiul lucrării și pentru a face, dacă este necesar, recomandări. Am avut bucuria să observăm o realizare extraordinară, la care s-a lucrat mult și bine. Deocamdată sunt peste 1300 kg de lut care alcătuiec mulajul. Ideea de a avea o statuie a Baronului Samuel von Brukenthal se înfăptuiește pe zi ce trece, pentru că etapa următoare este turnarea acesteia în bronz și sperăm ca aceasta să fie amplasată în luna august în Piața Mare din Sibiu. Ceremonia dezvelirii va avea loc în urma discuțiilor cu Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu”, a declarat Alexandru Constantin Chituță, coordonatorul proiectului.

În perioada următoare statuia Baronului Samuel von Brukenthal va fi turnată în bronz la Arad, iar în Piața Mare se vor realiza lucrările soclului și a iluminatului. Statuia Baronului Samuel von Brukenthal va deveni, cu siguranță, unul dintre punctele de interes ale Sibiului.

Baronul Samuel von Brukenthal va fi înfățișat în ordinul Sf. Ștefan al Mariei Tereza, așa cum este înfățișat în tabloul de brand ce se află în salonul de muzică al Palatului Brukenthal din Piața Mare.

Etichete:

Recomandam sa citesti si