fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

Implanturi de stent gratuite, la Spitalul Județean

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost inclus în „Programul național de boli cardiovasculare – tratamentul bolnavilor cu stenoze arteriale severe prin proceduri de dilatare percutană în raport cu profilul clinic şi aspectul macrofuncțional”. Astfel, la spitalul județean se pot implanta gratuit toate tipurile de dispozitive cardiace: stenturi, stimulatoare, defibrilatoare și resincronizatoare.

Finanțare de la Casa de Asigurări

Pentru trimestrul I al acestui an, spitalul are o finanțare de 250.000 de lei dedicată acestui program, prin contractul încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu.

Pacienții cu afecțiuni cardiace cronice pot beneficia gratuit de proceduri de implant al stentului, în cadrul Laboratorului de angiografie coronariană și cateterism cardiac din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu. Astfel de intervenții se efectuau în cadrul laboratorului încă din 2015, dar până acum cheltuielile legate de materiale erau suportate integral de spital, din fonduri proprii, iar fluxul de pacienți nu era unul constant.

Ne bucurăm că am reușit să includem spitalul și în acest program, accesibilitatea pe plan local a serviciilor de implant de stent decontate de Casa de Sănătate însemnând posibilitatea de a crește numărul pacienților care beneficiază de aceste proceduri, dar și o serie de facilități financiare. Practic, odată cu includerea în program, se rezolvă chestiunea finanțării, care este una foarte importantă. În plus, pe lângă avantajele economice ale scăderii costurilor spitalului, există o multitudine de avantaje de ordin medical pentru pacienți: rezolvarea acestora pe plan local, rapiditatea intervenției, scăderea complicațiilor, posibilitatea unui prognostic mai bun pe termen mediu şi lung”, explică dr. Daniel Chelcea, managerul SCJU Sibiu.

Prin extinderea gamei de servicii și patologii tratate, activitatea din cadrul Laboratorului de Angiografie si Cateterism cardiac devine din ce în ce mai complexă, putând asigura servicii pentru cetățenii județului, dar și pentru pacienți din județe limitrofe: Alba, Hunedoara, Vâlcea.

Cine beneficia de dispozitive cardiace

De implant gratuit de stent pot beneficia pacienții asigurați și care sunt diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare (boala coronariană ischemică). Aceștia trebuie sa fie evaluați inițial de un medic cardiolog și redirecționați către Laboratorul de Angiografie și Cateterism cardiac. Pacienții trebuie să fie internați în cadrul secției de cardiologie a SCJU Sibiu.

Anul trecut, Laboratorul de Angiografie și Cateterism cardiac al SCJU Sibiu a obținut, în completarea programului de cardiostimulatoare, programele naționale pentru defibrilatoare și resincronizatoare cardiace, astfel încât, acum, în cadrul celei mai importante unități sanitare din județ se pot implanta toate tipurile de dispozitive cardiace: stenturi, stimulatoare, defibrilatoare și resincronizatoare.

Peste 1.000 de pacienți tratați, anul trecut

În Laboratorul de Angiografie și Cateterism cardiac, care funcționează pe lângă secția de Cardiologie a spitalului, își desfășoară activitatea patru medici (doi dintre ei având atestat în cardiologie intervențională), un specialist cardiolog în curs de pregătire în cardiologie intervențională și un medic specialist cardiolog cu supraspecializare în stimulatoare și defibrilatoare cardiace implantabile, care deservește cele trei programe naționale de dispozitive cardiace. De asemenea, în laborator își desfășoară activitatea șase asistenți medicali.

În 2022, aici au fost investigați și tratați peste 1.000 de pacienți. Dintre aceștia, 400 au beneficiat de angioplastii (implant de stent).

Etichete: