fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Hram la Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Trei Stejari al Municipiului Sibiu

Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Trei Stejari al Municipiului Sibiu și-a sărbătorit hramul din acest prin Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În soborul slujitor s-au aflat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă  „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, slujitorii bisericii precum și alți slujitori ai sfintelor altare.

Credincioșii care au participat la hramul locașului de cult au respectat măsurile impuse de autorități în această perioadă pentru a preveni răspândirea infectării cu noul coronavirus și s-au rugat împreună cu ierarhul și soborul slujitor pentru încetarea acestei molime.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți ctitorii și slujitorii acestei biserici, singurul locaș de cult din Sibiu construit în timpul regimului comunist.

Îngerii și oamenii

În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită în Duminica a 24-a după Rusalii, în care s-a relatat minunea învierii ficei lui Iair. Mai apoi ierarhul a vorbit despre Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și despre rolul îngerilor în mântuirea oamenilor.

„Un mare ajutor primim de la Dumnezeu prin intermediul îngerilor. În Sfintele Evanghelii și în Epistole avem mărturii despre rolul pe care îl au îngerii în viața noastră și în legătura pe care o fac ei între noi și Dumnezeu. El i-a creat pe îngeri duhuri, însă mai mici decât El, pentru că Dumnezeu are atotprezență, iar îngerii nu. Ei sunt mulți, sunt împărțiți în cete, dar sunt superiori omului pentru că au nemurirea. Îngerii sunt ființe spirituale inferioare lui Dumnezeu și superioare omului, care fac legătura între om și Dumnezeu pentru că sunt la mijlocul dintre om și Dumnezeu. Sfinții Părinți i-au împărțit în nouă cete. Cetele de sus sunt mai apropiate de Dumnezeu, iar cei din cea de-a treia triadă sunt mai apropiați de noi. Începătoriile, arhanghelii și îngerii sunt mai aproape de noi și duc vestea lui Dumnezeu”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Cu prilejul acestei vizite pastorale, ierarhul a binecuvântat începerea lucrărilor de curățare a picturii interioare a locașului de cult, precum și a mai multor lucrări de reamenajare a curții.

„Biserica noastră este singura biserică din Sibiu ridicată în timpul regimului comunist. Este o biserică pictată de frații Mihail și Gavriil Moroșan, de care ne aducem aminte cu foarte multă pioșenie. A fost ctitorită de protopopul de Sibiu de atunci, părintele Nichifor Todor, ajutat de preoții coslujitori. Astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a binecuvântat începerea lucrărilor de la complexul bisericesc din parohia noastră, aceste lucrări presupunând curățarea picturii fraților Moroșan și reconstruirea gardului împrejmuitor al ansamblului parohial”, ne-a spus pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, paroh la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sibiu.

În semn de mulțumire pentru binecuvântarea adusă în ziua de hram peste comunitatea bisericii sibiene, ierarhul a primit din partea preoților slujitori și a credincioșilor o icoană a Maicii Domnului.

Etichete:

Recomandam sa citesti si