fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet Sănătate

Hipertensiunea arterială reprezintă creșterea valorilor tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială reprezintă creșterea valorilor tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este definită printr-o creștere a valorilor tensiunii arteriale, dincolo de valorile superioare considerate normale de 140/90mmHg.

De ce este importantă diagnosticarea și tratamentul corespunzător al hipertensiunii arteriale?

Hipertensiunea arterială este un important factor de risc cardiovascular, valorile necontrolate sau insuficient controlate corelându-se cu o serie de complicații la nivel: cerebral (risc de accident vascular cerebral ischemic sau hemoragic), cardiac (îngroșarea mușchiului inimii, insuficiență cardiacă), renal (risc de insuficiență renală) sau la nivelul vaselor de sânge (progresia aterosclerozei și afectarea circulației în diferite teritorii). Nu în ultimul rând reprezintă un important factor de risc pentru infarctul miocardic.

Pacienții hipertensivi nu prezintă întotdeauna simptome, de multe ori hipertensiunea arterială fiind diagnosticată cu ocazia unui control de rutină. Apariția simptomelor în cazul pacienților hipertesivi este prezentă, în general când există o afectare a organelor, secundară valorilor tensiunii arteriale necontrolate sau în cazul puseelor hipertensive, cu valori ale tensiunii arteriale sever crescute. Principalele manifestări sunt: dureri de cap la nivelul frunții sau la nivelul cefei, amețeli, acufene (zgomote percepute anormal sub formă de țiuituri, vâjâituri, etc), epistaxis (hemoragii nazale).

Având în vedere consecințele importante ale acestei patologii asupra anumitor organe, în afara măsurătorilor repetate ale valorilor tensiunii arteriale, atât la cabinetul medical cât și de către pacient la domiciliu sau monitorizarea automată pe 24 ore (înregistarea Holter), sunt esențiale investigațiile suplimentare. Principalele investigații recomandate sunt reprezentate de electrocardiogramă, ecografia cardiacă, ecografia Doppler carotidiană și analizele de laborator uzuale (ionograma, uree, creatinină, hemoleucogramă, profil lipidic, glicemie)

Măsurile nefarmacologice reprezintă o parte esențială în controlul valorilor tensiunii arteriale. Principalele recomandări pe care pacientul hipertentiv este sfătuit să le respecte sunt un regim alimentar hiposodat, cu o limitare a consumului de sare la 5g de clorură de sodiu zilnic,  limitarea consumului de alcool, modificarea alimentației, pacienții fiind sfătuiți să urmeze o dietă bogată în fructe și legume și reducerea consumului de grăsimi, reducerea greutății corporale în cazul pacienților supraponderali sau obezi, evitarea sedentarismului și practicarea sportului, renunțarea la fumat.

Pacienții cu hipertensiune arterială ușoară ar trebui monitorizați la 6 luni, dar în cazul pacienților cu valori crescute sau greu controlate, sunt necesare vizite mai frecvente.

Dr. Ramona Teodora Rau

Medic specialist cardiolog – competența ecocardiografie transtoracică, competența ecografie carotidiană

CLINICA PROCTOVEN

Dacă v-a plăcut articolul nostru vă invităm să ne citiți pe starsibian.ro

Etichete:

Recomandam sa citesti si