fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Medias

Guvernul menţine inpozitul suplimentar aplicat pentru companiile din energie, încă un an

Impozitul suplimentar aplicat companiilor din energie la începutul anului trecut, care urma să fie aplicabil până la sfarşitul acestui an va fi păstrat de Guvern încă un an, până la data de 31 decembrie 2015 inclusiv.

Decizia a fost luata de Guvern, pe fondul amânării introducerii unui nou sistem de redevenţe, printr-o ordonanţă de modificare a Codului Fiscal, preşedintele Traian Basescu cerând anterior şi majorarea acestor impozite. La începutul anului trecut, Guvernul a introdus o serie de impozite suplimentare pentru companiile din sectorul energetic, aplicabile până la 31 decembrie 2014 inclusiv, interval în care ar fi urmat sa fie stabilit un nou sistem de redevenţe, cel actual fiind valabil până în ianuarie 2015. Astfel, a fost introdus un impozit pe monopol pentru companiile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale, aplicat pe fiecare MW/h pentru care sunt facturate serviciile de transport si distributie, cuprins intre 0,85 lei si 0,1 lei/MWh. A fost aplicat si un impozit de 60% din veniturile suplimentare obtinute de catre companii ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, precum si un impozit special de 0.5% aplicat veniturilor obtinute de catre companii, pentru exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale.

La sfarsitul acestui an, Guvernul a decis insa sa mentina sistemul de redevente si pentru anul viitor, astfel ca va prelungi cu un an si perioada de valabilitate a acestor impozite. Astfel, Romgaz va beneficia de de această măsură luată de Guvern până anul viitor.

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si