fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Politica

Guvernul legalizează traseismul politic. Primarii pot schimba partidul fără să-și piardă mandatul

Miza alegerilor locale din acest an este uriașă. Cele mai importante jocuri se fac în culisele Puterii. Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență care le va permite primarilor și președinților de consilii județene să candideze, în 9 iunie, din partea altui partid fără a-și pierde actualul mandat. Actul normativ, care a fost pus în dezbatere publică, prevede un termen de 60 de zile înainte de data alegerilor locale.

În anul 2024, încetarea de drept a mandatului primarului în condițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către primarul ales în anul 2024”, prevede proiectul de OUG, la articolul 33 – (1). Aceleași prevederi se regăsesc în cazul președintelui consiliului județean.

În timp ce guvernanții pregătesc derogarea pentru traseiști, la nivel local înțelegerile sunt deja parafate. În județul Sibiu, cea mai mare bătălie pentru atragerea primarilor transferabili se duce între partenerii din coaliția de guvernare. PSD și PNL au reușit să-i convingă pe aleșii din partidele mai mici să candideze cu carnet nou de partid, promițându-le sprijin și finanțare pentru diverse proiecte nerealizate până acum. Dar vânătoarea de candidați nu s-a oprit la cei din USR, PMP sau alte partidulețe. Vor exista și transferuri din PNL în PSD și invers.

Etichete:

Recomandam sa citesti si