fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Medias

Grigore Leşe și invitatul său special Amir Heidarkhodaee concertează la Mediaș

În data de 21 iunie 2014, începând cu ora 18:00, rapsodul Grigore Leşe și invitatul său special artistul iranian Amir Heidarkhodaee vor concerta în premieră la Sala Traube din Mediaş.
       “Va fi o poveste inepuizabilă a sunetelor, prilej de împăcare cu lumea, care îndeamnă la destăinuiri de sensibilităţi ascunse. Muzicile trebuie împlinite pentru a ne dezmierda sufletul şi pentru a-l apăra de prăvălirea în deşertăciunea din fiecare zi“, spune Grigore Leşe cel care a concertat de-a lungul carierei sale în catedrale și săli de concerte prestigioase din Europa, China, Japonia sau Statele Unite ale Americii. El este doctor în muzică și profesor asociat al Facultății de Litere, Universitatea București, și al Universității de Muzică București.

Repertoriul artistului este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic  , marcând evenimente importante din viața omului. Amir Heidarkhodaee, născut la Khuzestan, în sud-vestul Iranului, cântă la setar, tambour (instrumente cu coarde), daf (instrument de percuţie) şi vocal. Maniera sa interpretativă originală, caracterizată prin sensibilitate, delicateţe şi profunzime, se bazează pe improvizaţie, pornind de la sunete şi structuri muzicale străvechi, specifice muzicii tradiţionale persane.
Repertoriul său include muzică tradiţionala persană, muzică sufi, piese instrumentale şi instrumental-vocale, unele pe versurile poeţilor Omar Khayyam, Saadi, Rumi şi Hafez, melodii vechi, ritualice, care marcau pragurile de trecere, ceremoniile şi evenimentele de seamă din viaţa de odinioară a grupurilor etnice Bakhtiari şi Lori, triburi nomade din sud-vestul Iranului. În România, Amir Heidarkhodaee a cântat pentru prima oară anul trecut, în Festivalul Internaţional George Enescu, alături de Grigore Leşe şi alţi trei artişti iraneni. Ulterior, a fost invitatul lui Grigore Leşe în mai multe spectacole de referinţă unde, împreună, au oferit de fiecare dată concerte de mare excepţie şi rafinament”.
Etichete: