fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Medias

Gheorghe Roman a băgat Mediașul în datorii

Primarul Mediașului este prins în iureșul investițiilor. Aflat la al doilea mandat, Gheorghe Roman încearcă să facă, într-un an, ce n-a făcut în șapte. Ca orice edil responsabil și dedicat comunității, Roman își dorește să lase ceva semnificativ în urma sa. Și reușește, cel puțin la capitolul Datorii. Două împrumuturi contractate de Primăria Mediaș au ridicat datoria publică a municipiului la 64,5 milioane de lei. Și îndatorarea nu se va opri aici. Consiliul Local a aprobat, în urmă cu o lună, contractarea unui nou credit, de 70 de milioane de lei.

Îndatorați pe 15 ani

Datoria publică de 64.500.000 de lei este constituită din două credite contractate de Primăria Mediaș în ultimii doi ani. Suma trebuie plătită în maxim 15 ani. Gradul de îndatorare (care arată cât la sută din bugetul local reprezintă datoria publică) a ajuns la 4,86%. ”Gradul de îndatorare se încadrează în prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, în ceea ce privește gradul maxim de îndatorare de 30%”, precizează Adriana Tătar, directorul executiv al Direcției Economice a Primăriei Mediaș, în răspunsul transmis la solicitarea ziarului Star Sibian.

Împrumut extern

Seria împrumuturilor a fost deschisă în anul 2021, de un credit extern în valoare de 38 de milioane de lei, luat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu o maturitate de 13 ani. Contractul de credit a fost aprobat de consilierii locali prin HCL nr. 284/29.09.2021, care precizează că finanțarea rambursabilă externă este necesară pentru ”asigurarea cofinanțării unor investiții publice de interes local”, fiind cuprinse, în acest capitol, ”proiectul de cofinanțare a implementării măsurilor de eficiență energetică într-un grup de patru clădiri publice și drumuri urbane, respectiv  modernizarea, reabilitarea și extinderea infrastructurii electrice de transport public, care va include reabilitarea și extinderea rețelei de troleibuze, achiziționarea a trei troleibuze, facilități la stațiile de autobuz și sistem de bilete și poduri urbane”, după cum se arată în HCL nr. 284/29.09.2021.

Cofinanțare pe credit

Al doilea credit, în valoare de 26,5 milioane de lei, a fost contractat un an mai târziu, de la Banca Transilvania, datoria urmând a se stinge peste 15 ani. Contractul a fost aprobat de Consiliul Local prin HCL nr. 216/28.07.2022, ”în vederea asigurării cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană”. Proiectele invocate sunt: Centru Social Comunitar de Agrement și Sport  – 10.100.000 de lei, respectiv Construcție locuințe sociale colective, inclusiv utilități și amenajări exterioare, și loc de joacă pe str. Baia de Nisip – 16.400.000 de lei.

Un nou împrumut, de 70 de milioane

Planurile primarului Gheorghe Roman nu se opresc aici. Proiectele de investiții s-au înmulțit în ultimul an, iar nevoia de fonduri a crescut semnificativ. Edilul Mediașului a convins majoritatea consilierilor locali că este oportun să facă un nou împrumut. Astfel, legislativul local a aprobat, prin HCL nr. 79/28.02.2023, contractarea și garantarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 70.000.000 lei, cu o perioadă de maturitate de până la 15 de ani, ”pentru asigurarea cofinanțării și prefinanțării proiectelor de interes local finanțate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană”.

Proiecte reinvocate

Interesant este că unele proiecte incluse în această hotărâre au fost invocate și în hotărârea de anul trecut pentru aprobarea creditului de la Banca Transilvania.

Motivarea necesității contractării unui nou împrumut în valoare de maxim 70 de milioane de lei este ”necesitatea de a asigura resursele financiare pentru realizarea investițiilor publice de interes local, ale căror documentații tehnico-economice au fost aprobate prin:

– HCL privind actualizarea Devizului general și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivele de investiţii: „Reabilitare/modernizare str. Ighișului Municipiul Mediaș”; „Centru Multifuncțional-Educațional (Corp E Aviație)”; „Reabilitare/modernizare străzi centru istoric, municipiul Mediaș”; „Reabilitare/modernizare Școala Gimnazială Nr. 4”; „Centru Comunitar Medico-Social; „Locuințe sociale colective inclusiv utilități și amenajări exterioare”; „Amenajare loc de joacă str. Baia de Nisip”; „Centru Social Comunitar de Agrement și Sport inclusiv amenajări exterioare”.

– HCL Mediaş nr. 339/18.11.2021 privind aprobarea proiectului la faza DALI și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Modernizarea sediului Primăriei Municipiului Mediaș în vederea creșterii eficienței energetice și gestionării inteligente a energiei”.