fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet

Gheorghe Lazăr devine, post-mortem, Cetățean de Onoare al Avrigului

Memoria marelui cărturar Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului în limba română, va fi cinstită la Avrig chiar astăzi, 5 iunie, la împlinirea a 245 de ani de la nașterea sa.

„Voievodul culturii româneşti” va deveni, post-mortem, Cetățean de Onoare al orașului Avrig, locul în care s-a născut și în care își doarme somnul de veci. Consiliul Local Avrig a decis decernarea acestui titlu în semn de recunoștință față de cel care a înființat prima școală cu predare în limba română.

Ceremonia solemnă va avea loc la Casa de Cultură din Avrig, începând cu ora 17:00 și va fi urmată de momente culturale oferite de elevi: recital al corului Liceului Tehnologic Mârșa, moment poetic susținut de elevi ai Liceului Tehnologic Mârșa și spectacol de teatru prezentat de elevi ai Liceului Teoretic ”Gh. Lazăr” Avrig.

Gheorghe Lazăr nu a fost numai un bun profesor, ci şi primul inginer cadastral (hotarnic) român şi a pus bazele limbii române ştiinţifice şi tehnice, în toate domeniile. Gheorghe Lazăr este transilvăneanul care a oprit prăbuşirea naţiei sale, a românimii din vechiul teritoriu al Daciei-Romane şi a dat un nou imbold culturii şi civilizaţiei româneşti, nu întâmplător fiind numit „Voievodul culturii româneşti”.

Marele cărturar s-a născut în Avrig, pe 5 iunie 1779 și s-a stins din viață 44 de ani mai târziu, în 17 septembrie 1823. Gheorghe Lazăr a fost înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Avrig.

Data sa de naştere, 5 iunie, a fost aleasă drept Ziua Învățătorului. Sărbătoarea a fost stabilită prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, având un caracter educațional, național, apolitic și cultural.

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si