fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Gheorghe Aldea: abuz de putere

Steaua celebrului om de afaceri sibian Gheorghe Aldea e gata să se stingă. După ce și-a construit o avere cu care a intrat în topul miliardarilor români, vreme de mai mulți ani, Aldea a continuat să-și consolideze afacerile din poziția de președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu și chiar de vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a României. Prin abuzuri grosolane, încălcări ale statutului și ale legii, a reușit să-și maximizeze profitul, aducând prejudicii majore Camerei. Acum, a venit scadența faptelor sale: CCIA îi cere 2 milioane de euro și pregătește plângeri penale.

A prejudiciat CCIA cu 2 milioane de euro

La doi ani de la demiterea din funcția de președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, Gheorghe Aldea este somat să plătească 2 milioane de euro pentru prejudiciile financiare, morale și de imagine aduse CCIA Sibiu. Acesta este acuzat că a acționat ilegal și discreționar pe tot parcursul mandatului de președinte, luând decizii fără acordul forurilor de conducere.

Împotriva lui Aldea, CCIA Sibiu a deschis, anul trecut, un proces civil de recuperare a prejudiciului, la care este dispusă să renunțe dacă acesta plătește cele 2 milioane de euro (1,45 milioane – prejudiciul estimat și 550.000 – despăgubiri și daune morale). Dosarul este înregistrat la Tribunalul Sibiu, cu nr. 2793/85/2022.

Operațiuni bancare fără drept

Fostul președinte al CCIA (care și-a pierdut și calitatea de membru al Camerei pentru că nu și-a plătit cotizația) a ignorat total statutul CCIA și a acționat după bunul său plac. A luat decizii importante, cu implicații financiare, de unul singur, fără acordul Colegiului, al adunării generale sau al managementului Camerei. Ultimul abuz de putere al fostului președinte al CCIA Sibiu a fost înscrierea dreptului de semnătură în bancă pentru a putea cumpăra și achita, din conturile Camerei, o creanță de 725.000 de euro, de la SC Roșu SRL. Conform statutului CCIA, președintele nu are atribuții în zona de decizie, execuție și plăți, singurul reprezentant legal al Camerei în relația cu băncile, conform art. 93 din statut, fiind directorul general adjunct. În momentul în care membrii adunării generale i-au cerut explicaţii, Aldea a recunoscut că a cumpărat creanța fără să se consulte cu membrii colegiului de conducere, luând o decizie personală, cu convingerea că „face un bine pentru Cameră“. Adunarea Generală a Camerei a hotărât cu unanimitate de voturi, atragerea răspunderii civile și penale în ceea ce privește operațiunile legate de creanță.

Încearcă să scape “mai ieftin”

La începutul acestei luni, Gheorghe Aldea a propus Colegiului CCIA Sibiu să răscumpere o creanță de 725.000 de euro pe care acesta a cumpărat-o și plătit-o, în 2019, din contul CCIA, fără acordul sau știința Colegiului Camerei, încălcând statutul, dar și legea. Propunerea lui Aldea a fost respinsă de Colegiul Camerei, cu unanimitate de voturi, în ședința din 6 martie 2023. “Considerăm că transmiterea acestei propuneri este o recunoaștere a prejudiciului creat și o încercare de a scăpa de răspundere și de urmările civile și penale ale faptelor sale”, transmite conducerea CCIA Sibiu, într-un comunicat de presă.

A condus Camera ca pe propriul SRL

Adunarea generală a conchis că Gheorghe Aldea “a condus discreționar Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, fără să convoace Colegiul de la data alegerii în 2019 și până la data excluderii în anul 2021, luând decizii care nu au fost niciodată supuse aprobării vreunui for de conducere al organizației”.

“Începând cu data la care CCIA a vândut și încasat imobilul pe care l-a deținut, toate acțiunile fostului președinte Aldea Gheorghe Aurel au fost îndreptate spre folosirea și plata discreționară a banilor încasați, producând prejudicii importante. Adunarea generală a CCIA a refuzat în mod repetat descărcarea de gestiune a președintelui exclus Aldea Gheorghe Aurel, considerând că acțiunile acestuia au fost ilegale și fără bază statutară, și nici una dintre ele nu a reprezentat și nu reprezintă interesele CCIA. Acțiunile sale nestatutare și nelegale, cât mai ales acțiunile de defăimare, mărturie mincinoasă și reclamarea făra suport a unor fapte penale inventate ale managementului CCIA (cu scopul evident de a-și acoperi faptele sale penale reale) au adus pierderi de imagine și financiare semnificative Camerei și mediului de afaceri în general”, se arată în decizia adunării generale.

Descărcare de gestiune refuzată

Adunarea generală a CCIA Sibiu a emis, în 10 februarie 2023, o hotărâre prin care respinge, cu unanimitate de voturi, rapoartele de activitate depuse de către Gheorghe Aurel Aldea în perioada în care a deținut funcția de președinte. „Respinge cu unanimitate de voturi descărcarea de gestiune a dlui Gheorghe Aurel Aldea pentru deciziile și operațiunile financiare pe care le-a efectuat în lei și valută în numele CCIA Sibiu. Respinge cu unanimitate de voturi descărcarea de gestiune a dlui Gheorghe Aurel Aldea în ceea ce privește decizia de a achiziționa creanța de la Roșu SRL, această decizie nefiind statutar și legal aprobată în cadrul CCIA și neavând niciodată alocat un buget”, se arată în Hotărârea nr. 5/10.02.2023.

Concurență neloială, delapidare

Gheorghe Aldea a profitat de funcția de președinte al CCIA pentru a crește profitul propriei firme, Redal SRL. Acesta a transferat activitatea de târguri și expoziții a Exposib International Travel SRL (companie deținută de CCIA Sibiu). De 7 ani, bunurile din patrimoniul acestei companii, a căror valoare de inventar este de 617.575 de lei, au fost duse la Redal SRL și folosite pentru realizarea de târguri și expoziții. În consecință, cifra de afaceri a scăzut drastic pentru Exposib Internațional Travel SRL.

“Din informațiile deținute de Consiliul Director și fotografiile postate pe rețelele de socializare, se pare că inclusiv în perioada 10-13 martie 2022 au fost folosite și standuri expoziționale aparținând CCIA Sibiu. În consecință, Colegiul de Conducere a decis cu unanimitate de voturi verificarea și atragerea răspunderii civile și penale (dacă este cazul) de către avocatul angajat al Camerei, în ce bază deține compania Redal SRL aceste bunuri, verificarea prevederilor legii privind concurența neloială, a infracțiunilor de serviciu privind delapidarea și a posibilității ca acțiunile de însușire și folosință de către compania Redal SRL privind aceste bunuri să fie catalogată drept furt din patrimoniul companiei deținute de către CCIA Sibiu, și recuperarea acestora conform legii”, a decis Colegiul de Conducere a CCIA Sibiu, în ședința din 14 martie 2022.

”Aștept decizia instanței”

Gheorghe Aldea nu a dorit să comenteze conflictul în care a ajuns cu foștii colegi de la CCIA. ”Nu pot vorbi, sunt la Cluj, la spital. Legat de subiect, ce să spun… decât că, în momentul de față ei m-au dat în judecată și așteptăm finalizarea procesului și decizia instanței. Îmi pare rău, dar nu mai pot vorbi”, a declarat, telefonic, fostul președinte al CCIA Sibiu.

 

Leave a Comment