fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Politica

Gheorghe Adrian Cătană, AUR: „Există o soluție simplă pentru deficitul forței de muncă – românii din comunitățile istorice”

Deficitul forței de muncă este în creștere în țara noastră din cauza scăderii ratei natalității și a emigrării masive: în prezent, România are nevoie de 1 milion de angajați. Factorul guvernamental privește către țările asiatice pentru a găsi o rezolvare, deși există o soluție mult mai simplă și mult mai aproape de noi. „Comunitățile istorice”, subliniază senatorul AUR Gheorghe Adrian Cătană, pot fi o sursă de muncă românească și o alternativă reală ca răspuns la emigrarea din țară.

Senatorul amintește că statul român a încheiat în ultimii ani mai multe acorduri cu țări precum Republica Federală Democratică Nepal pentru a suplimenta forța românească emigrată în ultimii 30 de ani. Deși aceștia muncitori sunt bineveniți la noi în țară, guvernanți trebuie să fie conștienți că există alternative: cele 5 milioane de români din Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Albania, Grecia și Macedonia de Nord. Astfel, am putea importa forță de muncă din cadrul acestor comunități și am putea să-i ajutăm astfel să-și conserve specificul național

„Ei fac parte din poporul nostru, iar prin Constituție statul s-a angajat să-i protejeze. A munci în România înseamnă pentru ei însăși conservarea specificului național în condițiile în care școlile în limba maternă li se închid, ori chiar nu există ca în cazul aromânilor din Grecia. Noi am beneficia de o sursă solidă de forță de muncă, deja integrată parțial în cultura română. Ba mai mult, românii din țară și-ar lărgi conștiința națională pentru că ar asculta păsurile și suferințele fraților năpăstuiți și părăsiți de statul român”, a afirmat Gheorghe Adrian Cătană.

Senatorul a subliniat că românii din comunitățile istorice și-au manifestat indirect, de foarte mult timp, intenția de a munci la noi în țară, dovadă stând volumul imens de cereri pentru acordarea cetățeniei venite din partea acestor frați români.

„Avem o forță de muncă românească la dispoziția noastră. De ce nu o încurajăm să muncească în țară? De ce tărăgănăm la infinit, să le acordăm cetățenia română acestor frați ai noștri? Asemenea întrebări ar trebui să-și pună guvernanții dacă dau dovadă de o minimă conștiință națională”, a spus în încheiere Gheorghe Adrian Cătană, senator AUR de Sibiu.

Sursa: ropres.ro