fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Fuziune prin absorbţie a Băncii Carpatica cu Patria Bank

Capitalul social al Băncii Carpatica se va majora cu 297,29 milioane de lei, ca efect al fuziunii prin absorbţie cu Patria Bank, potrivit proiectului de fuziune publicat de bancă.

În consecinţă, capitalul social al Băncii Carpatica ulterior implementării fuziunii va fi de 376.239.921,3 lei, reprezentat de 3762.399.213 acţiuni fiecare având o valoare nominală de 0,1 RON/acţiune, conform proiectului. O acţiune a Patria Bank va fi schimbată cu 3,0566 acţiuni ale Băncii Carpatica. La data Proiectului de Fuziune, Patria Bank deţine 64,1627% din capitalul social al Băncii Carpatica şi 78,7447% din drepturile de vot conferite de acţiunile emise de Banca Carpatica. Conform documentului, premisele fuziunii rezidă atât în necesitatea de adaptare la mediul economic curent care este într-o permanentă schimbare, cât şi în necesitatea orientării către o structură consolidată în scopul dezvoltării unei poziţii de piaţă competitive, prin oferirea unor produse mai atractive către clienţi. Raţiunile economice şi de strategie comercială ale fuziunii, conform proiectului, sunt: eficientizarea actului de decizie managerială, reducerea costurilor administrative, stabilirea unei politici mai eficiente de marketing, creşterea eficienţei în ceea ce priveşte alocarea resurselor, crearea unei structuri robuste şi consolidate prin extinderea portofoliului de produse şi servicii al celor două bănci şi oferirea către clienţi a unei game complete de servicii financiare dată fiind complementaritatea produselor oferite de Banca Carpatica şi Patria Bank, crearea efectului de sinergie între Banca Carpatica şi Patria Bank şi eficientizarea procedurilor de monitorizare şi raportare. Din punct de vedere al obiectivelor strategice de afaceri, în cursul a 3-5 ani de la implementarea fuziunii Banca Carpatica va aborda următoarele direcţii de dezvoltare a activităţii bancare, se mai arată în documentul citat: – Creştere organică şi continuarea proiectelor strategice de distribuţie produse bancare prin parteneri şi dezvoltarea liniilor de afaceri pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi microîntreprinderi; – Creştere prin fuziuni şi achiziţii, în condiţiile în care pe piaţă se aşteaptă că vor avea loc vânzări de către unii investitori a participaţiei deţinute de aceştia în alte bănci cu operaţiuni locale, pe fondul competiţiei crescute şi a creşterii exigenţelor de reglementare în următorii ani.
Fuziunea va fi supusă aprobării prealabile a BNR, anterior depunerii cererii privind înregistrarea Fuziunii la ONRC. De asemenea, în ceea ce priveşte Patria Bank, vor fi îndeplinite procedurile legale privind retragerea autorizaţiei ca efect al Fuziunii. În urma aprobării Fuziunii de către BNR şi a înregistrării Fuziunii la ONRC, Patria Bank va fi dizolvată fără lichidare. Începând cu data implementării fuziunii, toate contractele individuale de muncă ale Patria Bank vor fi transferate către Banca Carpatica, iar toate drepturile şi obligaţiile procesuale şi de drept material derivate din litigiile în care este parte Patria Bank vor fi preluate de Banca Carpatica. Banca Carpatica şi, respectiv, Patria Bank vor acorda acţionarilor fiecărei Societăţi care nu au votat în favoarea Fuziunii, la cerere, şi în condiţiile stabilite de către fiecare Societate, dreptul de a se retrage din Banca Carpatica sau din Patria Bank, după caz, şi de a solicita cumpărarea acţiunilor  Societăţi, conform proiectului. Preţul plătit de fiecare dintre Societăţi pentru acţiunile celui care exercită dreptul de retragere va fi stabilit de un expert autorizat independent, ca valoare medie ce rezultă din aplicarea a cel puţin două metode de evaluare recunoscute de legislaţia în vigoare la data evaluării. Ca efect al fuziunii, Banca Carpatica va fi deţinută de EEAF Financial Services, în proporţie de 78%, iar Ilie Carabulea va avea 10,8%. La finalul lunii ianuarie, Ilie Carabulea a renunţat la controlul băncii, după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank (actualmente, Patria Bank, deţinută, în proporţie de 98%, de EEAF Financial Services BV. Ulterior, Nextebank şi-a sporit deţinerea la 54,79% din BCC, prin participarea, prin plasament privat, la majorarea de capital a băncii. Banca Comercială Carpatica (BCC) a înregistrat o pierdere de 25,9 milioane de lei, în prima jumătate a anului 2016, comparativ cu pierderea de 15 milioane lei, raportată în aceeaşi perioadă din 2015.

Etichete:

Recomandam sa citesti si