fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Social

Foto|Întâlnire cu ucrainenii din Sibiu la Consiliul Judeţean. Daniela Cîmpean: „Să simţiţi că judeţul Sibiu este şi casa voastră!”

La sediul Consiliului Judeţean Sibiu a avut loc miercuri, 4 mai, o întâlnire a refugiaţilor ucraineni cu autorităţile locale, ONG-urile şi companiile angajatoare din judeţul Sibiu. Pusă sub titulatura „Bine aţi venit în judeţul Sibiu”, întâlnirea a avut ca principal obiectiv informarea cetăţenilor ucraineni despre posibilităţile de angajare, integrarea în comunitatea sibiană, educaţia copiilor, asistenţa medicală, obţinerea documentelor şi alte informaţii de interes pentru refugiaţi. Ucrainenii au ascultat la începutul evenimentului mesajul preşedintei Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, prin care le-a urat bun venit ucrainenilor:
„Din înţelepciunea românească a ieşit un proverb: «prietenul bun la nevoie se cunoaşte». Vreau să ştiţi, dragii noştri, că sunteţi prietenii noştri şi că vă puteţi baza cu adevărat pe sprijinul pe care un prieten bun poate să vi-l ofere. Din primul moment în care aţi ajuns aici, în judeţul nostru frumos, pentru că mă mândresc cu judeţul în care locuiesc, aţi putut simţi primirea călduroasă pe care sibienii, societatea civilă, colegii noştri din ONG-uri v-au făcut-o din primul moment. Să ştiţi că acesta este un spirit care caracterizează comunitatea sibiană şi eu, ca şi conducător de autoritate al acestui judeţ, mă mândresc că în judeţul Sibiu sunt astfel de oameni calzi, buni, primitori, oameni care ştiu să ajute atunci când este nevoie. Următorul pas l-au făcut autorităţi şi instituţii naţionale şi locale şi acest lucru arată că, atunci când societatea civilă, autorităţile, mediul de afaceri îşi dau mâna, se pot face lucruri extraordinare în momentele de criză şi mai ales în momentele în care este nevoie să se întâmple această coeziune. (…) Dar acum, dragii mei, aş vrea să trecem de la momentul în care aţi fost oaspeţi şi să facem tranziţia spre momentul în care să vă simţiţi acasă, să simţiţi că judeţul Sibiu este şi casa voastră. Aşa s-a născut ideea acestei întâlniri”.
Un mesaj de mulţumire a venit mai apoi din partea reprezentantului ucrainenilor în judeţul Sibiu, Eugene Vovk:
„Mulţumim mult judeţului Sibiu, mulţumim oamenilor din România!”.
Au urmat apoi discuţiile şi prezentările făcute de reprezentanţii mai multor instituţii de stat precum precum Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu, Biroul de Imigrări, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu, Asociația Medicilor de Familie, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Asistență Socială din cadrul Municipiului Sibiu, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă.

„Am primit tot ce am avut nevoie”
O minibursă a locurilor de muncă a fost organizată în curtea instituţiei, unde mai multe companii din judeţ au discutat cu ucrainenii despre posibilităţile de angajare.
„Au venit deja ucraineni la noi, am angajat o doamnă şi sperăm că vor veni şi mai mulţi. Compania noastră este foarte potrivită pentru doamne. Suntem aici pentru că vrem să ajutăm ucrainenii refugiaţi nu doar cu un loc de muncă, ci şi prin colaborarea noastră cu un ONG”, a spus Patrick Moleins, managerul unei dintre companiile prezente.
La evenimentul de la Consiliul Judeţean Sibiu am întâlnit-o pe Oxana, refugiată la Sibiu din oraşul Cernăuţi. Ne-a mărturisit că se gândeşte să rămână la Sibiu, dacă războiul din ţara ei va continua.
„Am fost primiţi foarte bine la Sibiu. Am pornit spre România din timp pentru că am trei copilaşi şi nu am vrut să-i terorizăm cu bombardamentele şi sirenele. Sunt de două luni aici, cu copiii şi părinţii mei. Ne place mult oraşul Sibiu, pentru că este un oraş mare. Noi am fost plecaţi înainte în Italia şi ne-am obişnuit cu oraşele mari. Mi-am lăsat fratele cu familia acasă. Dacă va mai dura mult războiul probabil vom rămâne aici”, ne-a spus Oxana.
Tot aici am discutat cu Iulia, o ucraineancă venită din Odesa care ne-a povestit cât de frumos a fost primită la Sibiu. Ne-a ajutat cu traducerea Mihaela, o studentă din Republica Moldova, implicată în activităţile unui ONG.
„Am venit să cunosc lumea de aici, să văd dacă pot rezolva cu transportul, şcoala pentru copil şi un loc de muncă. Sunt în Sibiu de cinci zile”, ne-a spus Iulia.
„Sunt foarte mulţumiţi de felul în care au fost primiţi la Sibiu şi încearcă să se integreze pe cât posibil, din discuţiile avute cu mulţi ucraineni”, ne-a spus Mihaela.
Ina, ucraineancă din Odesa ne-a spus că a rămas impresionată de ospitalitatea sibienilor, dar îşi doreşte să se întoarcă acasă cât de curând. Ne-a ajutat cu traducerea o altă voluntară, Maria:
„Sunt de două luni la Sibiu şi oamenii de aici sunt foarte primitori. Nu mă aşteptam să fie atât de calzi şi de receptivi. Am primit tot ce am avut nevoie. Aici e foarte linişte şi mă simt confortabil. Mă bucur că atitudinea faţă de copii a fost foarte bună şi am primit tot ajutorul pentru a-i integra pe copii. Nu vreau să mă gândesc să rămân aici pentru că am copil mic şi soţul meu este încă în Odesa, vreau mult să mă întorc acasă. Caut un job remote pentru a putea sta şi cu copilul”.

Etichete: