fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Reportaj Actualitate

Foto-Video | De la Cârciumă comunală la Casă Muzeală

Asociația “Vatra Satului Săcădate”, înființată în urmă cu cinci ani, are ca obiectiv conștientizarea sătenilor privind valorile tradiționale, a patrimoniului arhitectural, a tradițiilor și meșteșugurilor din zonă.

Săcădate, satul unde a renăscut vecinătatea

Anca Groza, președinta Asociației „Vatra Satului Săcădate”, despre Cârciuma transformată în Muzeu.Asociația „Vatra Satului Săcădate”, promovează cultura tradițională și valorile ei autentice. În mod activ prin punerea în scenă a obiceiurile socio-culturale. Misiunea asociației se ghidează după valori precum demnitate, bucurie, frumosul simplu și comunitate.

Publicată de Ziarul Star Sibian pe Marţi, 26 mai 2020

Casa Muzeală, fostă cârciumă a satului Săcădate, a fost primul proiect realizat de către voluntarii asociației. Lucrările, realizate prin implicarea tinerilor din comunitate au durat aproximativ trei ani, fiind reabilitată, atât clădirea, cât și gospodăria țărănească. Clădirea, construită în anul 1826 reprezintă o gospodărie autentică românească de secol XIX, cu o arhitectura specifică timpului, aflată în stare avansată de degradare, a fost suspusă unor lucrări ample de restaurare. Muzeul face parte din programul „Transilvanian Brunch”, organizat de Asociația „My Transylvania”. „Vechea” casă a fost deschisă oficial în anul 2018 pentru toți cei interesați care vor să vadă cum arăta o gospodărie autentică a acelei perioade.

Foto-Video | De la Cârciumă comunală la Casă Muzeală

Foto-Video | De la Cârciumă comunală la Casă Muzeală

Foto-Video | De la Cârciumă comunală la Casă Muzeală

În interior, vizitatorii pot descoperi fără a plăti vreo taxă peste 400 de exponate vechi dintre care multe elemente specifice anilor 1800, straie populare, unelte de țesut, mobilier, dar și fotografii cu  localnicii din acea perioadă.

Foto-Video | De la Cârciumă comunală la Casă Muzeală

Foto-Video | De la Cârciumă comunală la Casă Muzeală

„Finalizarea casei muzeale este doar prima etapă dintr-un proiect mai larg, gândit pe termen lung, care să susțină proiectele de dezvoltare rurală, conștientizarea sătenilor cu privire la valorile tradiționale, a patrimoniului rural și creșterea gradului de implicare în comunitate, în special a tinerilor. Într-o perioadă în care satul românesc și tradițiile sale sunt tot mai des uitate în peisajul socio-cultural, ne-am dedicat priceperea și timpul liber pentru a readuce la viață, din punct de vedere cultural, istoric dar și turistic, satul în care ne-am născut, am copilărit și în care unii dintre noi încă trăim, zi de zi. Un alt obiectiv important pentru noi este renașterea meșteșugurilor tradiționale, în paralel cu promovarea turismului și a agroturismului în zonă. A fost o muncă grea dar am fost bucuroși că tinerii satului au răspuns pozitiv chemării noastre și au făcut voluntariat. Împreună cu ei și cu sprijinul material al oamenilor, al instituțiilor private și al primăriei, am reușit să reabilităm clădirea. Sperăm că va avea și un impact turistic important”, ne povestește Anca Groza, președinta Asociației „Vatra Satului Săcădate”.

Foto-Video | De la Cârciumă comunală la Casă Muzeală

Biblioteca din Săcădate, numită și clubul de lectură, este un alt proiect de succes al asociației, destinat copiilor și tinerilor din comunitate. Proiectul a fost realizat datorită membrilor asociației, dar și prietenilor lor cu suflet mare care au alergat la Maratonul Internațional Sibiu 2019.

„Încercăm să îi determinăm pe copii să înțeleagă că educația este extrem de importantă. Ne dorim ca oriunde îi va purta viața să reușească să nu și uite rădăcinile și tradiția.”, mai spune Anca Groza.

Foto-Video | De la Cârciumă comunală la Casă Muzeală

Următorul proiect, aflat în derulare este construirea unui teren pentru desfășurarea orelor de sport în aer liber, pentru organizarea unor activități sportive în echipe: fotbal, volei, handbal. Un teren multifuncțional ar stimula interesul pentru sport și ar contribui la coagularea comunității rurale. Viața la țară poate redeveni atractivă, dacă se asigură o infrastructură minimală pentru desfășurarea unor activități colective, culturale sau sportive. „Cu acest proiect suntem înscriși la ediția din acest an a Maratonului Internațional Sibiu, care sperăm să aibă loc în luna septembrie, cum s-a reprogramat. Din fondurile strânse, sperăm să reușim să oferim copiilor un spațiu unde să poată desfășura activități sportive.”, a mai precizat Anca Groza.

Foto-Video | De la Cârciumă comunală la Casă Muzeală

Etichete: