fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Foto – Video | “Ambulanța pentru monumente” a câștigat Premiul European pentru Patrimoniu 2020

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat joi, 7 mai, câștigătorii ediției 2020, iar Ambulanța pentru monumente este în top. Au fost alese 21 de proiecte, ale celor care „pun umărul” pentru salvarea patrimoniului, din 15 țări.

Proiectul beneficiază de sprijinul Alteței Sale Regale, Prințul de Wales prin The Prince’s Foundation și Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture.

Puteți vota proiectul „Ambulanța pentru monumente” și pentru „Public Choice Award” aici: https://vote.europanostra.org/ , alături de alte două proiecte pe care le apreciați.

Ambulanța pentru Monumente constituie un proiect-pilot gândit și implementat de arhitectul Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum din Alțâna, județul Sibiu,care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

Foto - Video | "Ambulanța pentru monumente" a câștigat Premiul European pentru Patrimoniu 2020

„În aceste momente de bucurie ne îndreptăm gândul către toți cei care au fost implicați direct și indirect în proiectul nostru, mulțumind voluntarilor, meșterilor, beneficiarilor, donatorilor și sponsorilor, și, nu în ultimul rând, autorităților locale și regionale care s-au implicat cu entuziasm în acest proiect. Vă mulțumim vouă, celor care ne-ați susținut cu aprecierile, comentariile și distribuirile voastre. Suntem conștienți că patrimoniul românesc nu este nici pe departe salvat, și că unele dintre monumente vor mai avea de suferit în continuare, dar vom face tot posibilul ca prin sprijinul vostru să ne organizăm mai bine și să ne extindem cât mai mult în teritoriu”, transmit reprezentanții Ambulanței pentru monumente.
Foto - Video | "Ambulanța pentru monumente" a câștigat Premiul European pentru Patrimoniu 2020

Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României după cum urmează:

  • Asociația MONUMENTUM – Ambulanța pentru monumente Transilvania Sud
  • Asociația pentru patrimoniu activ – PACT – Ambulanța pentru monumente Banat
  • Asociația VERNACULAR – Ambulanța pentru monumente Arad
  • Ascociația ARHAIC – Ambulanța pentru monumente Sălaj
  • Asociația ACTUM – Ambulanța pentru monumente Moldova Nord

Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător. Proiectul “Ambulanța pentru Monumente”  prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunitaților locale sub stricta supraveghere și îndrumare a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice a fost răspunsul la lipsa de reacție a comunităților, a ministerului de resort și a autorităților în fața amenințărilor de distrugere accelerată a patrimoniului. Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcție necesare, „Ambulanța pentru monumente”, a cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, acționează pentru punerea în siguranță a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare.

Obiectivele Ambulanței pentru monumente sunt:

  •  Implicarea comunitaților în acțiunile de salvgardare sustenabilă a patrimoniului
  • Salvgardarea patrimoniului imobil și realizarea evidenței patrimoniului
  • Creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor prin educație non-formală și informală participativă după sistemul „hands on training”
  •  Recuperarea tehnicilor tradiționale și a materialelor locale
  • Creșterea nivelului filantropiei și crearea de noi audiențe pentru patrimoniu.

Cele mai importante realizări sunt: crearea unui model de cooperare și mecanism de finanțare între beneficiar, autorități publice, ONG și comunități printr-un parteneriat public-privat funcțional și inaugurarea unei rețele de ambulanțe la nivel național, gestionată de diferite organizații.

Foto ambulanța pentru monumente

 

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si