fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Foto | În fiecare weekend, Mocănița te duce la brunch-ul din Hosman

În fiecare weekend, Mocănița te duce la brunch-ul din Hosman

Aproximativ 80 călători (sibieni și turiști, deopotrivă) s-au bucurat în weekend-ul trecut de o plimbare cu Mocănița, pe Valea Hârtibaciului, considerate una dintre cele mai pitorești și neexplorate zone din județul Sibiu. Este o adevărată întoarcere în secolul trecut, mai ales pentru copiii care urcă pentru prima dată în trenul magic. Prețul unui bilet dus-întors este de 25 lei pentru adulți, respectiv 15 lei copii și se achiziționează la urcarea în tren direct de la controlorul.

Avem în plan ca în viitor să punem la dispoziția turiștilor un vagon de biciclete. Împreună cu reprezentanții Consiliului Județean avem în plan dezgroparea trecerii la nivel dintre Cornatel si Casolt. Lucrăm la defrișarea liniei spre Fofeldea, unde trebuie să reconstruim două podețe. Mocănița circulă în fiecare weekend pe traseul Cornățel- Hosman. Plecarea este la ora 09:45, respectiv 16:00 din Hosman. Dacă vreți să vă bucurați în liniște de mocăniță și de peisaje, încercați să veniți la trenul de dimineață din Hosman, la ora 9:45, deoarece cel de după-masă este foarte aglomerat.”, a declarat Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței.

Foto | În fiecare weekend, Mocănița te duce la brunch-ul din HosmanSâmbătă, în jurul orei 11, Gara din Cornățel a devenit locul unde, cu mic cu mare, călătorii așteptau nerăbdători sosirea Mocăniței. Au fost și mulți sibieni, dar aruncând o privire asupra numerelor mașinilor parcate în apropierea liniei de cale ferată putem spune că, majoritatea erau din Brașov, Timișoara sau București. Organizatorii și turiștii au respectat toate măsurile restrictive din această perioadă, iar masca nu a lipsit din peisajul minunat pe care îl oferă Valea Hârtibaciului. „Este prima dată când circul cu Mocănița, fiind o experiență nouă 100%”, a spus în așteptarea Mocăniței, unul dintre turiști.

Locomotiva diesel este condusă de o tânără din Cornățel, pasionată de trenuri încă din copilărie. Diana Niță este unul dintre voluntarii care a crezut încă de la început în proiectul Asociației Prietenii Mocăniței. În prezent, fiind unul dintre oamenii de bază, care face orice pentru funcționarea Mocăniței. Când nu o vedem la manetele locomotivei, dă o mână de ajutor celorlalți colegi mecanici sau este pe calea ferată pentru a curața și îmbunătății traseul. „Am început să fac voluntariat la Asociația Prietenii Mocăniței în anul 2015 și am făcut orice, de la schimbat traverse, la condus locomotive, atât diesel, cât și cu abur. Este greu de condus o locomotivă pentru că este un domeniu al bărbaților, însă pentru mine este o provocare. Mulți turiști sunt impresionați și nu se așteaptă să vadă o fată la manetele unei locomotive. Îi invităm pe cei interesați să vină să descopere satele săsești din zonă, dar și bucuria unei plimbări cu un tren istoric.”, este mesajul Dianei Niță.

Foto | În fiecare weekend, Mocănița te duce la brunch-ul din HosmanAm urcat și noi în vagon, alături de ceilalți călători pentru a descoperi frumusețea zonei și pentru a afla primele impresii despre plimbare. „Mi se pare foarte frumos! Consider că este o plimbare în trecut pe care o putem descoperi acum și noi, copiii.”, ne-a mărturisit o fetiță în vârstă de 12 ani. „Este prima mea călătorie cu Mocănița și sunt foarte fericit că pot merge cu acest tren, iar peisajul oferit de munți este minunat!”, a spus un alt turist.

Experiența turiștilor cu Mocănița nu s-a oprit în Gara din Hosman, deoarece acolo Cristian Cismaru, președintele Asociației My Transilvania, a devenit ghidul călătoriei noastre până la Biserica Evanghelică Fortificată din Hosman. După vizitarea bisericii, am făcut un mic popas unde am fost așteptați cu un picnic țărănesc de către localnici. Vedetele popasul au fost pâinea cu untură și ceapă, precum și slănina prăjită la foc. „M-am bucurat să fiu prezentă la inaugurarea Mocăniței, mai ales că băiețul meu își dorea o astfel de plimbare. Suntem mândri că avem în Sibiu așa ceva și nu trebuie să mergem până în Maramureș sau în altă parte. Îi invit pe toți cei care vor să petreacă o zi minunată să treacă prin această experiență. Ne-a plăcut tare mult și revenim!”, a spus Raluca Morar. Ultimul popas din această mini excursie a fost la Moara Veche din Hosman, unde sătenii i-au așteptat cu Hencles ( o prăjitură specifică satelor săsești). În jurul orei 16 călătorii au fost invitați din nou în vagoane, iar trenul o ia ușor din loc pe Valea Hârtibaciului. Este o călătorie unică, pe care nu o vor uita niciodată.

Foto | În fiecare weekend, Mocănița te duce la brunch-ul din HosmanVoluntarii Asociației Prietenii Mocăniței, alături de My Transilvania vor organiza astfel de tururi gastronomice în fiecare weekend din luna aprilie. „Vă invităm să descoperiți satul Hosman cu ajutorul mocăniței, într-un tur de gastronomie și meșteșug pus la punct de comunitatea locală. Lăsați mașina în gara Cornățel, de unde luați mocănița la ora 10:30 până la Hosman, unde aveți la dispoziție patru ore să descoperiți satul, până la ora 16 când luați mocănița înapoi la Cornățel. Plimbare cu mocănița, tur ghidat cu vizită la biserica fortificată, treasure hunt, picnic cu specialități locale, drumeție, vizite la săteni și posibilitatea achiziționării de produse locale, totul într-un eveniment marca My Transylvania. Prețul unui bilet este 150 lei- adulți, 85 lei- copii între 7 și 14 ani cu pachet propriu, Gratuit- copii sub 7 ani.”, au transmis reprezentanții My Transilvania. Biletele pot fi achiziționate online pe: www.eat-local.ro

Programul: 11:15- Sosire în gara Hosman cu mocănița dinspre Cornățel și preluare de către ghid, plecare pe tur prin sat; 12:00- Vizită la biserica fortificată inclusiv prezentarea proiectului CEPIT; Opțional căutare de comori, joc interactiv tip treasure hunt – Cufărul Călător; 12:45- Picnic cu specialități locale în grădina bisericii cu priveliște spre Munții Făgăraș – pregătite de Brutăria Luijza cu specialități locale de sezon; 14:00- Plimbarea prin sat continuă cu vizite la săteni (crescătorii de animale și meseriași); 15:00- Sosire la Moara Veche unde suntem așteptați cu cafea și prăjituri – vizită și prezentarea proiectului Hosman Durabil și Din Hârtibaciu Cu Drag – aici este amenajat și mic stand de vânzare a produselor meșteșugărești; 15:30- Plecare spre gara Hosman, 16:00- plecare tren din stație spre Cornățel Servicii incluse în pachet: ghid însoțitor pentru turul satului (RO/ENG/DE); intrare la biserica fortificată; pachet de picnic cu specialități locale de sezon pregătit de Brutăria Luijza; cafea și prăjitură la Moara Veche; vizite la localnici și prezentări proiecte locale conform programului.

Foto | În fiecare weekend, Mocănița te duce la brunch-ul din HosmanÎn urmă cu aproximativ 13 ani, câțiva tineri s-au ambiționat să repună în funcțiune Mocănița care până în 2001 circula între orașul Agnita și Sibiu. Din cei 52 de km de cale ferată, au fost salvați în ultimii ani 7 kilometri, o porțiune care leagă fosta gară Cornățel și satul Hosman. Trenul, operat de SC Calea Ferată Îngustă SRL, este compus dintr-o locomotivă diesel și un vagon deschis de călători cu o capacitate de 40 de locuri.

Alte mocănițe care circulă în România: Mocănița de pe Valea Vaserului (Maramureș) Trenul Oravița-Anina (Caraș Severin) Mocănița Covasna-Comandău (Covasna) Mocănița de la Huțulca-Moldovița (Suceava) Mocănița de la Sovata (Mureș) Mocănița de pe Valea Arieșului (Apuseni) Mocănița de la Brad (Hunedoara) Mocănița de la Abrud Câmpeni (Alba)

Foto | În fiecare weekend, Mocănița te duce la brunch-ul din Hosman

Etichete:

Recomandam sa citesti si