fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

FOTO | Ar trebui să vezi, cândva Gura- Râului, ca să înțelegi ce înseamnă colț de rai

“Ar trebui să vezi, cândva Gura- Râului, ca să înțelegi ce înseamnă colț de rai cu străveche tradiție în cultura românească.”

Gura Râului este un sat românesc din inima Mărginimii Sibiului, principala poartă de intrare spre Munţii Cindrel, spre Râul Mare şi Râul Mic, spre Iezerele Cindrelului. Gura Râului este unul dintre puţinele locuri unde tineretul păstrează intacte tradiţiile şi obiceiurile specifice, portul românesc, jocul și cântecul, gastronomia, şi unde acestea se îmbină armonios. Uliţele satului se înşiră pe malul râului Cibin, ce deschide cărarea printre dealuri. Oamenii locului își îmbracă cu mândrie portul popular pentru a merge la biserică duminica și de sărbători, pentru a juca horele in pavilon. Gurănii sunt oameni veseli și ospitalieri, bucuroși de oaspeți, înzestrați poate mai mult ca oriunde, cu darul cântecului, al versului și al jocului.

Comuna Gura Rîului este situată la 18 km de municipiul Sibiu, in Mărginimea Sibiului, avand vatra satului la ieşirea râului Cibin din munţi, de unde vine şi denumirea.

În arealul comunei este situat Parcul Natural Cindrel. Aflată la o altitudine de 554 m şi străjuită de dealuri şi păduri, comuna Gura Rîului beneficiază de aerul tare şi curat al munţilor ce o străjuiesc. Atestată documentar in 1380 Gura Rîului este unul dintre puţinele locuri unde tineretul păstrează intacte tradiţiile şi obiceiurile specifice, şi unde acestea se îmbină armonios cu modernul. Uliţele sale se înşiruiesc pe malul râului Cibin, ce deschide cărarea printre dealuri. La altitudini mari întâlnim păduri de pin, brad, foioase. La poalele munţilor se află case ca nişte adevărate cetăţi, unele vechi de mai bine de 100 de ani, cu porţi mari, curţi interioare umbrite de viţă-de-vie, şuri înalte pline de fân, grădini frumoase.
Dealurile ce străjuiesc Gura Rîului constituie o primă invitaţie la drumeţii (dealul Grosu Muierii şi Vârful Bliderei – 1220m în dreapta râului, şi dealul Coasta Rîului în stânga). Muntele Cindrel (2244 m) este de asemenea aproape. În Munţii Cibinului, la poalele Cindrelului şi Frumoasei, în două văi romantice, se află ascunse,ca nişte mărgăritare, două lacuri cristaline:Iezerul Mare şi Iezerul Mic. Din ele îşi ia obârşia râul Cibin.Tot pe râul Cibin este amenajat un lac de acumulare stăvilit printr-un baraj.

Barajul Gura Rîului şi lacul de acumulare, cu un volum la NNR de 17,5 milioane mc, asigură alimentarea cu apă a municipiului Sibiu şi a localităţilor din aval precum şi atenuarea undelor de viitură.

În Gura Rîului se organizează anual festivaluri şi sărbători dintre care amintim Festivalul „Bujorul de Munte”, organizat in aval de baraj, in primul sfârşit de săptămână din luna iulie, precum şi sărbătoarea „Îmbracă-te româneşte”, un eveniment dedicat portului popular.Poate tocmai de aceea Lucian Blaga spunea: ”Ar trebui să vezi cândva Gura Rîului.

Sursa primariagurariului.ro

Foto Mihai Nițu

FOTO | Ar trebui să vezi, cândva Gura- Râului, ca să înțelegi ce înseamnă colț de rai

FOTO | Ar trebui să vezi, cândva Gura- Râului, ca să înțelegi ce înseamnă colț de rai

FOTO | Ar trebui să vezi, cândva Gura- Râului, ca să înțelegi ce înseamnă colț de rai

Etichete: