fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Naţional

Fondurile europene Regio asigură modernizarea infrastructurii educaționale din Regiunea Centru

Scoala este factorul decisiv pentru formarea unui om apt sa contribuie la dezvoltarea societatii, sa ia parte activ la viata, sa fie pregatit pentru munca, iar procesul de invatamant este cel care confera scolii rolul decisiv in formarea omului. Prin POR 2014-2020 s-a acordat o mare importanta educatiei, prin mai multe axe existand posibilitatea dezvoltarii infrastructurii de educatie.

Astfel au fost finantate toate nivelurile de invatamant (anteprescolar – crese si prescolar-gradinite; invatamantul obligatoriu – scoli cu clasele I-VIII, inclusiv nivelul clasei pregatitoare; invatamantul profesional si tehnic dar si invatarea pe tot parcursul vietii (licee tehnologice si scoli profesionale) fara a fi omise investitiile pentru universitati.

Au fost realizate proiecte prin care s-au construit si dotat atat crese, cat si gradinite cu program prelungit, inclusiv prin schimbarea destinatiei unor cladiri vechi ce nu erau utilizate, fondurile europene venind in sprijinul parintilor, in special a mamelor care si-au putut relua activitatea profesionala. Parintii angajati sau care au dorit sa se angajeze au beneficiat astfel de un loc unde copii lor au obtinut o pregatire buna din punct de vedere educational, dar si ingrijire din partea personalului specializat.

Nu au fost neglijate nici scolile frecventate de elevi apartinand categoriilor dezavantajate sau de copiii cu cerinte educationale speciale. S-a cautat sa se asigure astfel cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si a invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire a sistemului de invatamant.

Complementar s-a avut in vedere si cresterea gradului de participare la invatamantul profesional si tehnic, prin imbunatatirea calitatii infrastructurii educationale si a dotarii colegiilor (inclusiv a anexele acestora: sali de sport, cabinete specialitati, etc).

In Regiunea Centru invatamantul cu profil tehnic are o istorie indelungata, datorita profilului socio-economic pe care unele orase l-au dezvoltat pe parcursul anilor, iar modificarea si completarea sistemului clasic de invatamant a adus multiple beneficii elevilor care au fost determinati sa se adapteze cerintelor actuale ale pietei muncii.

Astfel, in perioada 2007-2022, 29 proiecte au fost destinate reabilitarii termice a unitatilor de invatamant in vederea cresterii eficientei energetice a cladirilor, avand o valoare totala de aproximativ 25 milioane euro. La acestea s-au adaugat 121 proiecte in valoare totala mai mare de 200 milioane euro, prin care au fost construite, reabilitate, modernizate sau extinse, dar si dotate, crese, gradinite, scoli, licee, colegii si universitati, din intreaga Regiune Centru.

Am sustinut cresterea calitatii in educatie prin imbunatatirea performantelor energetice ale cladirilor institutiilor de invatamant in care isi desfasoara activitatea elevii, majoritatea acestora fiind constructii vechi si mari consumatoare de energie. Fondurile Regio au sprijinit multe institutii de invatamant in vederea reabilitarii energetice dar si pentru lucrari de modernizare si dotare. In prezent, peste 15.000 de elevi si studenti din Regiunea Centru beneficiaza de conditii mai bune de studiu datorita investitiilor cu fonduri REGIO in 150 proiecte, cu o valoare totala de peste 230 milioane euro”, a mentionat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Preocuparea pentru asigurarea calitatii in invatamantul superior asigura absolventilor abilitatile necesare pentru a obtine succesul pe piata muncii. POR 2014-2020 a urmarit inclusiv cresterea relevantei invatamantului tertiar universitar si consolidarea rolului universitatilor, in relatie cu piata fortei de munca si cu sectoarele economice competitive din Regiunea Centru.

Investitiile realizate au sustinut asigurarea unei activitati didactice si de cercetare de calitate, orientate spre crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii sociale.

Printre universitatile care au obtinut finantare pentru dezvoltare se numara Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie din Tirgu Mures, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Extensia din Alba Iulia a Universitatii Tehnice din Cluj Napoca precum si Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.

Proiectele de modernizare a scolilor finantate prin fonduri europene nerambursabile, sunt imperios necesare in educatie, deoarece ne aflam intr-o continua dezvoltare, iar sistemul educational trebuie sa tina pasul cu evolutia societatii, tehnologia fiind tot mai avansata, cererea pe piata muncii tot mai pretentioasa. Astfel proiectele realizate prin POR 2014-2020 au avut ca principal scop cresterea calitatii educatiei, atractivitatii si gradului de participare la invatamant pentru cat mai multi dintre elevii din Regiunea Centru, atat din comune, cat si din orase si municipii. Concret, prin activitatea noastra din perioada 2007-2022 peste 40.000 de elevi si studenti se bucura de conditii mai bune de studiu, ca urmare a implementarii, a mai mult de 210 proiecte europene, prin care sistemul educational a fost finantat cu mai mult de 300 milioane euro“, a mai precizat domnul Simion Cretu, vorbind despre impactul finantarilor europene asupra sistemului de educatie din Regiunea Centru.

Etichete: