fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Focar de pestă porcină, în localitatea Hoghilag

Focar de Pestă Porcine Africană, depitat în localitatea Hosman

Miercuri, 21.07.2021, pe raza județului Sibiu a fost identificat un focar de Pestă Porcine Africană în localitatea Hoghilag (în urma morții a 2 porci). Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

 

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru focar și a fost adoptată decizia comună cu județul Mureș.

 

Pentru focarul identificat în localitatea Hoghilag s-au stabilit următoarele:

  • Începând cu data de 20.07.2021 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea HOGHILAG, cu o rază   de 3 km, incluzând  localitățile : HOGHILAG și DUMBRĂVENI.
  • Începând cu data de 20.07.2021 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea HOGHILAG, cu o rază de 10 km, ( cuprinde si zona de protecție) incluzând localitățile : PROD, LASLEA, FLOREȘTI, ROANDOLA, VALCHID, SAROȘ PE TÂRNAVE, ALMA si ERNEA – din jud. SIBIU și localitățile SELEUȘ, DANEȘ, CUND, SÂNTIOANA și VIIȘOARA, din jud. MUREȘ.

 

S-a recurs la uciderea celor 13 suine din exploatație,  prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”. Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii s-a realizat prin ecarisare alternativă,  îngropare în situ,  pe raza localității Hoghilag.

 

Evaluarea animalelor și produselor se va derula conform  Hotărârii De Guvern  nr. 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar au fost evaluate și vor fi despăgubite un număr de 12 capete suine. Pentru un cap suina nu s-a efectuat evaluarea, acesta fiind neidentificat.

Etichete:

Recomandam sa citesti si