fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură Timp Liber

FITS – 25 de ani de Pasiune

Cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară în perioada 8-17 iunie 2018. Evenimentul se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României – Centenar.

Ediția aniversară de 25 de ani a FITS își propune să continue tradiția unei oferte culturale variate și de calitate. Timp de zece zile orașul se transformă într-o scenă uriașă pentru cei 3300 de artiști invitați din întreaga lume, care prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ contemporan și operă atât în spațiile Outdoor cât și în sălile convenționale de spectacol. De asemenea, programul cuprinde ateliere și masterclass-uri susținute de personalități de prim rang din domeniul artelor, spectacole lectură, care cuprind texte scrise de noile generații de dramaturgi, conferințe speciale ce îi aduc în fața publicului pe unii dintre cei mai importanți invitați ai ediției, expoziții și instalații, lansări de carte și proiecții de filme. Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, festival de sine stătător în cadrul FITS, aduce împreună studenți și masteranzi de la cele mai cunoscute universități de profil, care își prezintă spectacolele în decursul celor zece zile. De Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie, aproximativ 50 de reprezentații cuprinse în programul FITS 2018 vor fi puse în vânzare. Biletele vor putea fi achiziționate atât online, de pe site-ul festivalului, www.sibfest.ro, cât și de la Agenția Teatrală de pe str. Nicolae Bălcescu nr.17, care funcționează după următorul program: marți – sâmbătă în intervalul orar 11-18 și duminică de la 10 la 14. În onoarea Centenarului României, creăm la Sibiu o punte internațională a dialogului sub semnul excelenței, realizând un cadru amplu în care cultura românească, teatrul și artele spectacolului din România, iau contact cu cele mai importante culturi ale lumii.Astfel, FITS marchează aceste sărbători prin mai multe evenimente. La Sibiu va ajunge una dintre cele mai importante instituții teatrale europene din Germania, Thalia Theater Hamburg, cu renumitul regizor Luk Perceval, care a primit la ediția din 2016 o stea pe Aleea Celebrităților. Și în acest an, sezonul japonez se remarcă prin bogăția proiectelor cuprinse. Unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai Japoniei, Hideki Noda, vine la FITS împreună cu cel mai important teatru nipon, Tokyo Metropolitan Theatre, cu spectacolul „One Green Bottle”, coprodus cu Teatrul Național din Londra.

De asemenea, Ryu Suzuki, câștigătorul de anul trecut din cadrul platformei Yokohama Dance Collection va prezenta un spectacol în cadrul ediției aniversare FITS 2018. Tot din Țara Soarelui Răsare vin la festival Compania 1980, dar și Yamamoto Noh Theatre, care respectă tradiția Noh, veche de peste 700 de ani. Una dintre premierele din cadrul FITS 2018 este a producției „The Scarlet Princess of Edo”, în regia lui Silviu Purcărete, un spectacol kabuki realizat de teatrul național din Sibiu într-un spațiu special conceput, în colaborare cu cel mai important creator de kimono-uri din Japonia, domnul Tomita Nobuaki. Acest spectacol este comisionat pentru deschiderea Jocurilor Culturale și Olimpice de la Tokyo, din 2020. În anul în care aniversăm 80 de ani de existență a British Council în România, îi vom avea din Marea Britanie pe Luca Silvestrini’s Protein și pe Neil Bartlet, cu unele dintre cele mai importante spectacole ale momentului.

Etichete:

Recomandam sa citesti si