fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sănătate

Finanțare europeană pentru prevenirea cancerului de col uterin

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu are, de la 1 august, o rețea de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin, cu finanțare europeană. În cadrul acesteia lucrează doi medici specialiști Obstetrică-Ginecologie și trei medici specialiști anatomie patologică. În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Rețeaua de screening din spitalul sibian face parte din cele 10 rețele organizate în regiunea Centru, începând cu data de 1 august 2022, în cadrul Proiectului “Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”. Legislaţia privind derularea programelor naţionale de sănătate publică a fost modificată de la 1 aprilie 2022, astfel încât screeningul cancerului de col uterin pentru regiunea Centru se desfăşoară exclusiv prin finanţare europeană nerambursabilă, fiind organizate reţelele de screening după noile normative legislative.
Prima reţea de screening cu finanţare europeană a fost organizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, la 1 iunie 2022.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru. Dintre acestea, minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile: persoane sărace; lucrători pe cont propriu în agricultură; persoane din mediul rural; persoane din centre de plasament sau anterior instituționalizate; persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului; persoane fără adăpost; cetățeni români aparținând minorității rome; persoane cu dizabilități (inclusiv persoane invalide și cu nevoi complexe); femei care au copii cu dizabilități; persoane care suferă de dependența de alcool și alte substanțe toxice; victime ale traficului de ființe umane.

 

 

 

 

Etichete: