fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură Timp Liber

Filarmonica Sibiu: ”Mitul lui Sisif. Angajații fac concerte și sindicatul le distruge”

Concertul de joi, 7 martie 2024, va începe la ora 17.30. Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) a refuzat, prin două adrese, invitația adresată de conducerea Filarmonicii la consultările de luni, 4 martie, care să aducă soluții pentru a nu mai afecta interesul publicului spectator și atmosfera de lucru în interiorul instituției.

SAIFS a anunțat încă o grevă de avertisment, în timpul concertului de joi, 7 martie, între orele 19.00 și 21.00, alegând din nou să lovească în primul rând în public și în arta care ar trebui să ne aducă împreună. Orice alt interval orar de desfășurare a grevei ar fi avut aceeași eficiență juridică, dar sindicatul a ales să pună presiune asupra publicului și asupra celor 64% dintre angajați, care vor să își desfășoare activitatea în beneficiul și pentru bucuria spectatorilor plătitori de bilete și iubitori de artă.

Întreaga echipă a filarmonicii neafiliată sindicatului face eforturi supraomenești de a răspunde provocărilor, încercând să găsească soluții pentru a susține mai departe concertele, respectând în același timp dialogul social și libertatea de a face grevă a celor care își doresc neapărat acest lucru, fără a uita cuvintele filosofului John Stuart Mill: „Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt!”.

Publicul trebuie să știe că motivele protestelor SAIFS sunt:

• nu s-a semnat Contractul Colectiv de Muncă (CCM); SAIFS cere 6 ore de muncă pe zi, nu 8, așa cum menționează Codul Muncii, nu mai mult de 4 ore de lucru la sediu pe zi, un singur concert pe săptămână și maxim 50 pe an, 6 concerte educative anual, beneficii materiale care exced cadrul legal etc.

• pensionarea la cerere a unui coleg s-a transformat într-un proces de “concediere abuzivă”

• perpetuarea unor cutume de angajare anterioare actualei conduceri, care exced cadrul legal

• desfacerea CIM în urma cercetărilor disciplinare după mai multe absențe nemotivate de la serviciu și concerte (decizia s-a transformat într-un proces)

• desfacerea CIM în urma cercetărilor disciplinare după ce angajatul a perturbat și a întrerupt toate repetițiile și activitățile la care a participat (decizia s-a transformat într-un proces)

• imixtiunea SAIFS în actul de conducere al Filarmonicii Sibiu.

Ne confruntăm cu proteste, greve și amenințarea grevei generale într-o instituție în care nu a fost încălcat niciodată dreptul la muncă, nu s-a depășit niciodată programul legal de 8 ore pe zi, iar salariile orchestrei (în medie de 12.600 lei pe lună) au fost plătite întotdeauna la timp și cu toate beneficiile legale, fără nicio sincopă.

Reamintim că, în urma numeroaselor controale din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă și a Curții de Conturi, instituția noastră a dovedit că funcționează în deplină legalitate.

Apartența la orice tip de organizație, inclusiv sindicală, nu absolvă pe nimeni de respectarea regulilor, a normelor de comportament și a prevederilor legale.

SAIFS a adus un deserviciu enorm nu doar filarmonicii, ci întregii vieți culturale și imaginii Sibiului pe plan local, județean și național. De ceva vreme, știrile culturale despre Sibiu ne vorbesc despre dorința sindicatului de a concedia ilegal un manager și mai puțin de valorile care ne reprezintă cultural și artistic în acest oraș simbol.

Suntem mai departe deschiși spre dialog și negocieri și ne dorim ca SAIFS să nu compromită local și național ideea că Sibiul este un oraș tolerant între etnii, culte, religii și, mai ales, aceea de oraș simbol în care noi toți ne putem exprima liber opiniile și argumenta ideile, acceptându-ne reciproc punctele de vedere diferite.

Regretăm profund disconfortul spectatorilor și sperăm că, în al 13-lea ceas, SAIFS se va așeza alături de noi la masa dialogului. Menirea noastră este de a alina suflete, completând menirea medicilor, care repară suferințele trupești. Asta ne dorim să facem pe mai departe, indiferent de opreliști.

Vă așteptăm joi, 7 martie 2024, la ora 17:30, într-un program cu Mozart și Strauss!