Festivalul ”Sus pe muntele din Jina” – sărbătoarea emblematică a Mărginimii Sibiului
Ca în fiecare an, jinarii de pretutindeni se întâlnesc, în ultimul sfârșit de săptămână din luna iulie, pe Șesul Jinarilor. Tradiționalele nedei ale ciobanilor din Mărginime s-au transformat, în urmă cu 52 de ani, în Festivalul ”Sus pe muntele din Jina”, un eveniment emblematic pentru județul Sibiu.
”La Jina, totul este autentic”
Festivalul ”Sus pe muntele din Jina” a devenit un punct de atracție pentru turiștii din România, dar și pentru cei din afara țării. ”Mărginimea Sibiului este un adevărat magnet pentru turiștii care caută tradițiile autentice, fie că este vorba despre preparatele culinare, despre portul popular, muzica sau dansurile locului. La Jina, totul este autentic, iar cadrul natural excepțional și aerul sănătos de munte fac din comuna noastră o destinație turistică de top. Festivalul este și o modalitate de promovare a comunei noastre și vrem ca evenimentul să fie organizat impecabil”, spune Dumitru Beschiu, consilier județean ales în viitorul for legislativ județean.
”Punem în valoare tradițiile”
”Este unul dintre cele mai vechi festivaluri organizate în județul nostru. L-am organizat an de an și ne-am bucurat de sutele de oaspeți care au venit la Jina pentru acest eveniment. Este nu numai o întâlnire a fiilor satului, dar și un prilej de sărbătoare pentru întreaga Mărginime a Sibiului. Am încercat și am reușit de fiecare dată să punem în valoare tradiţiile şi obiceiurile locale, cântecele şi jocurile jinarilor”, spune Vasile Beschiu, primarul comunei Jina.
Omul de afaceri Dumitru Beschiu și primarul Vasile Beschiu, consăteni și colegi de partid (PSD), fac ultimele pregătiri pentru ca organizarea ediției cu numărul 52 a Festivalului ”Sus pe muntele din Jina” să fie fără cusur. În 27 și 28 iulie, pe Șesul Jinarilor va fi petrecere mare. Pe scena festivalului vor urca artiști mari ai muzicii populare, alături de soliști și ansambluri locale, dar și invitați din județele Hunedoara, Brașov, Vâlcea și Gorj.
Cântec, joc și voie bună
Sărbătoarea jinarilor va începe sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18, cu un spectacol susținut de formații tradiționale din județele Hunedoara, Brașov, Vâlcea și Gorj, Ansamblul „Doruri Sibiene”, Fluierașii și Fanfara din Jina, Grupul de dansuri populare al Școlii Gimnaziale Jina. Vor urca pe scenă soliști locali și invitații lor: Maria Andrășel, Ionela Salcu, Iliuță de la Jina și Tradițional Music, Filofteea Badea, Victoria Meițescu și Iulian Hanea. Spectacolul va fi prezentat de Adina și Cătălin Doinaș. Seara se va încheia cu un foc de artificii.
Duminică, la ora 12:00, este programată deschiderea oficială a Festivalului, care va începe cu intonarea Imnului Național al României, împreună cu Tudor Patriotul. La ora 13:00, va începe spectacolul extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, condus de Silvia Macrea. Vor urca pe scenă soliștii: Codruța Rodean, Bogdan Cioranu, Ionela Sterp, Geanina Gavrilă, Aurelian Adam, Alexandru Urs, Răzvan Năstăsescu, Cosmin Prode, Iliuță de la Jina, Andrei Morariu, Traian Stoiță și Ovidiu Homorodean. Cu toții vor fi acompaniați de Orchestra de Tineret a Ansamblului „Cindrelul – Junii Sibiului”, condusă de prof. Adrian Grecu. Spectacolul folcloric, prezentat de Alexandra Chira și Traian Stoiță, se va încheia cu un recital susținut de Adrian Stanca.
Festivalul „Sus pe Muntele din Jina” este organizat de Primăria Comunei Jina, Consiliul Local Jina și Asociația Jinarilor de Pretutindeni. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu.