fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” – examenul conoștințelor acumulate la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”

Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” – examenul conoștințelor acumulate la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”

Peste 600 de persoane au absolvit în acest an cursurile Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu (elevi de toate vârstele: de la copii, adolescenţi până la persoane aflate în pensie). Instituția de cultură, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu, atrage anual cursanți din întreaga țară. Aceștia sunt ajutați să își descopere aptitudini și să și le perfecționeze sub o îndrumare profesionistă, atentă și motivantă de profesorii acestei școli (artiști de renume) Ca în fiecare an, munca și talentul artiștilor (fie că vorbim de soliști, instrumentiști sau de pictori) sunt redate publicului prin intermediul Festivalului „Obiceiuri și Tradiții”, ajuns deja, la cea de-a X- a ediție.

Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” – examenul conoștințelor acumulate la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” reprezintă, simbolic, prezervarea şi continuarea tradiţiilor şi meşteşugurilor prin intermediul cursurilor cu profil tradiţional organizate de instituţie. Organizarea acestui eveniment completează agenda evenimentelor culturale şi promovează educaţia în spiritul respectului pentru tradiţii. Manifestările organizate cu acest prilej (spectacole, concerte, expoziţii de pictură și artă tradițională) sunt menite să evidenţieze progresele pe care le-au realizat cursanţii la finalul unui an de studiu astfel că pe parcursul câtorva zile, clasele din Sibiu, dar și clasele din localitățile din județ și-au etalat talentul și s-au bucurat de aplauze pentru implicarea elevilor, dar și a profesorilor lor.”, au transmis reprezentanții Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu, organizatorii Festivalului „Obiceiuri și Tradiții”.

Ediția din acest an s-a desfășurat în perioada 24 iunie- 30 iunie 2021. Astfel, joi, 24 iunie au avut loc un spectacol de muzică populară, instrumente de suflat, orgă/acordeon și jocuri populare, o expoziție de pictură, având ca temă ”IPOSTAZE ALE IEI ” și o expoziție de Artă Tradițională, ambele expoziții desfășurându-se în Zona Târgului de Țară din Muzeul Astra. Duminică, 27 iunie, au fost organizate tot în Muzeul din Dumbrava Sibiului, un spectacol  artistic și o expoziție de artă tradițională. În cea de-a treia zi a evenimentului, luni, 28 iunie, iubitorii muzicii ușoare și instrumentale au fost invitați la un spectacol, în care protagoniștii, elevii acestei școli și-au prezentat rodul muncii lor. Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” s-a încheiat miercuri, 30 iunie, când publicul prezent a putut admira implicarea elevilor si a profesorilor Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu.

Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” – examenul conoștințelor acumulate la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”„Școala de Arte și Meserii <<Ilie Micu>> din Sibiu a organizat acest festival sau proiect, cum doriți să îl numiți, prin intermediul căruia fiecare elev, cursant a căutat să își de-a ca un examen al tuturor informațiilor acumulate pe parcursul unui an de studiu. Acest eveniment este organizat în fiecare an pe parcursul lunii iunie, anul acesta ajungând la ediția cu numărul X. Chiar dacă activitatea elevilor noștri s-a încheiat în 30 iunie, totuși noi am rămas cu poveștile lor de viață. Avem foarte multe povești frumoase, foarte mulți elevi talentați, dar din păcate, avem și povești de viață triste. Una dintre poveștile de viață care ne-a impresionat este cea a Doinei Părăian, o doamnă foarte talentată și muncitoare, care din păcate, se află în scaun cu rotile.”, ne-a mărturisit Alina Pinca, managerul Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu.

Școala Populară de Arte și Meserii ”Ilie Micu” Sibiu oferă cursuri de canto muzică populară, canto muzică ușoară, instrumente de suflat (saxofon și clarinet), chitară, orgă, acordeon, pian, artă dramatică, actorie, pictură și grafică. De remarcat sunt și cele 9 clasele externe ale școlii, care funcționează în mai multe localități din județ, în cadrul cărora meşterii populari iniţiază participanţii la curs în deprinderea meşteşugurilor tradiţionale, după cum urmează: jocuri populare (Gura Râului), artă tradițională (Gura Râului), canto muzică populară (Agnita), artă tradițională (Agnita), artă tradițională (Avrig), jocuri populare (Slimnic), jocuri populare (Arpașu de Jos), grup vocal mixt (Dumbrăveni) și fluiere (Tilișca) Taxa de școlarizare este, de 600 lei pe an, indiferent de profilul ales. De asemenea, în perioada verii, Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu organizează și cursuri modulare, a câte 10 ședințe, costul lor fiind de 150 lei. Dacă sunteți pasionați de muzică populară, muzică ușoară sau de vreun anumit instrument, aveți talent, nu ezitați să vă înscrieți și voi.

Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” – examenul conoștințelor acumulate la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”

Detalii despre înscriere

Înscrierile se fac până în 20 septembrie, de luni până joi între orele: 08:00 – 16:00, vineri între orele 08:00 – 13:30. Pentru informații suplimentare puteți contacta Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” la numărul de telefon 0269 210829, pe e-mail artiliemicu@yahoo.com sau la sediul instituției, situată pe. Avram Iancu, nr. 10. Veți fi îndrumaţi de cadre didactice, ale căror profesionalism şi dăruire se văd în rezultatele bune pe care foștii elevi le-au avut la diferite concursuri, precum şi în apariţiile lor la diferite activităţi culturale, cum a fost, de exemplu, spectacolul folcloric organizat de 1 decembrie, la Sala Transilvania. Mariana Anghel (canto muzică populară), Izabela Tomiță (canto muzică populară), Cosmin Verde (canto muzică populară), Cosmin Diaconescu (canto muzică ușoară), Iulian Ticala (canto muzică ușoară), Claudiu Cont (chitară), Marcel Baila (orgă), Paul Oancea (orgă), Daniel Tiron (orgă), Gheorge Popescu (pian), Adrian Grecu (instrument de suflat), Alin Grecu (instrument de suflat), Petrișor Varga (instrument de suflat), Cătălin Precup (pictură), Lavinia Crețu (pictură), Johana Adam Preda (actorie), Florin Soare (curs de teorie – solfegii) sunt profesorii care vor „șlefui” talentul vostru și vor pune o cărămidă la artistul absovent al Școlii Populare de Artă și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu.

2021 a fost un an bogat în reușite și premii pentru elevii acestei instituții de cultură. Facem o scurtă trecere în revistă al acestor:

  • Pictură și grafică: Concursul de pictură și grafică „Vespasian Lungu” (Brăila)- premiul special (Ileana Comșa și Florentin Logigan), Concursul Național de Artă Plastică „Ion Irimescu” (Suceava)- premiul I, grafică (Felicia Drăghici), Concursul Național de Arte Vizuale „Dunărarea de Jos” (Galați)- premiul I (Claudia Bașturea), premiul de excelență (Ileana Comșa, Anca Costea, Felicia Drăghici și Patricia Drăghiciu), Expoziția „Art of Life” (Mureș)- Claudia Basturea.
  • Actorie: Concursul Regional de Teatru Școlar „ACT”- premiul I (Mara Iridon), premiul II (Medeea Pădure)
  • Instrumente de suflat: Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală și Vocală- Tinere Talente, premiul II (Mario Doican)
  • Concursuri de muzică populară (vocal și instrumental) urmează să aibă loc în această vară, elevii școlii au transmis deja fișele de participare la aceste concursuri. „Deoarece în fiecare an, elevii noștri au revenit acasă cu premii, ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple și de această dată și să revină la Sibiu cu diplome care să le ateste talentul și implicarea în ceea ce fac la cursurile organizate de către Școala Populară de Arte și Meserii <<Ilie Micu>> din Sibiu”, este mesajul transmis de reprezentanții instituției.

Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” – examenul conoștințelor acumulate la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”De-a lungul timpului, Școala de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu a avut elevi care s-au făcut remarcați prin talentul pe care l-au avut, dar și al poveștilor de viață, mulți dintre acești absolvenți fiind, un exemplu pentru noi, toți.

Iliuță Beschiu sau „Iliuță de la Jina” cum este cunoscut tânărul instrumentist, originar din comuna Jina, s-a făcut remarcat în ultimii ani, datorită talentului său, apreciat și lăudat chiar și de juriul emisiunii TV „Românii au talent”, unde a primit 4 de DA.

Doina Părăian este de asemenea, una dintre elevele acestei școli, care a impresionat prin talentul său.  Cu toate că, este dependentă de cei din jur, interpreta de muzică populară, Doina Părăian, a fost unul dintre cei mai sârguincioși elevi ai îndrăgitei artiste Mariana Anghel, profesoară în cadrul cursurilor de canto muzică populară. Paralizată de la brâu în jos şi ţintuită într-un scaun cu rotile, tânăra nu vrea să renunţe la marea sa pasiune: muzica populară. Doina Părăian a fost susținută și ajutată mereu de întregul colectiv al Școlii de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu, mai ales în perioada în care aceasta a fost unul dintre concurenții emisiuni de folclor „O vedetă populară”.

Deschiderea oficială pentru anul școlar 2021-2022 este programată pe 1 octombrie.

Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” – examenul conoștințelor acumulate la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”

 

Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” – examenul conoștințelor acumulate la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”

Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” – examenul conoștințelor acumulate la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”

 

 

Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” – examenul conoștințelor acumulate la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”

 

Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” – examenul conoștințelor acumulate la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”

 

Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” – examenul conoștințelor acumulate la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”

 

 

Festivalul ,,Obiceiuri și Tradiții” – examenul conoștințelor acumulate la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”

Etichete: