Festivalul folcloric „Cânt și Joc pe Hârtibaci” – trecut, prezent și viitor

Desfășurat pe parcursul a două zile, 3-4 noiembrie 2022, la Agnita, Festivalul – Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Cânt și Joc pe Hârtibaci” a oferit ocazia publicului spectator să se bucure de frumoasele tradiții și obiceiuri de pe Valea Hârtibaciului. Ajuns la ediția cu numărul 26, festivalul a arătat încă o dată că este una dintre manifestările de tradiție la nivel național, reunind, pe Valea Hârtibaciului, tineri soliști din întreaga țară.
În prima zi a Festivalului, pe scena Casei de Cultură din Agnita au urcat cei 14 concurenți, care au fost selectați să participe în cadrul Festivalului Concurs. Prestația lor a fost urmată de spectacolul oferit de ansamblurile și formațiile de dansuri populare ale Casei de Cultură ”Ilarion Cocișiu” – Grupul Vocal „Flori Hârtibăcene” și solista Paula Moldovan, Ansamblurile folclorice „Hârtibaciul”, „Cununa” și „Cununa Veterani”, alături de solistele Adela Oros, Claudia Mihăilă, Aliana Vecerzan. De asemenea, spectatorii s-au bucurat și de un recital oferit de Robert Târnăveanu.
A doua zi a fost dedicată spectacolului folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” alături de soliștii invitați: Sava Negrean Brudașcu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Traian Stoiță, Ana Maria Tomoiagă și Bogdan Berbecar, Sebastian Stan, Marcel Părău, Carmen Popovici Dumbravă, Răzvan Năstăsescu și Ioana Bogdan Roman. În cea de a doua zi a Festivalului a avut loc și Gala Laureaților, fiind premiați tinerii soliști participanți în cadrul ediției a-XXVI-a.
În cadrul Galei Laureaților, primarul orașului Agnita, Schiau-Gull Alin-Ciprian, a acordat două diplome de excelență profesorului-coregraf Sârbu Ioan și interpretului de muzică populară, Părău Marcel-Brîncovean, în semn de recunoștință și înaltă apreciere pentru rolul important în dezvoltarea și promovarea Festivalului-Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Cânt și Joc pe Hârtibaci”.
„Tradiția organizării în Agnita a unui festival al muzici populare românești a început în anul 1995 și este cu atât mai valoros pentru noi, cu cât reprezintă rodul muncii a generații de artiști și oameni de cultură. Ne mândrim cu tradițiile care oferă comunității noastre identitate culturală și este datoria noastră să le promovam. Festivalul folcloric „Cânt și Joc pe Hârtibaci” înseamnă pentru noi conservarea patrimoniului cultural de pe Valea Hârtibaciului, creșterea sentimentului de prețuire a valorilor locale, educație culturală, trecut, prezent și viitor, dar și o mare responsabilitate, pentru că este o tradiție care trebuie sa continue”, a declarat Schiau-Gull Alin-Ciprian, primarul orașului Agnita.
Festivalul „Cânt și Joc pe Hârtibaci” a fost cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu, în cadrul agendei culturale, fiind derulat prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, Primăria Orașului Agnita și Casa de Cultură ,,Ilarion Cocișiu” Agnita.