fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură Timp Liber

Festivalul „Cântecele Munților”- Folclor în centrul Sibiului și dans în Muzeul Astra

Trei spectacole sunt programate în acest week-end în centrul istoric al Sibiului, la cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munților”. Locurile disponibile pentru aceste spectacole au fost epuizate. Manifestarea se desfășoară, în 29 iulie-3 august 2020, cu avizul DSP Sibiu, în conformitate cu măsurile privind prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19.

Festivalul „Cântecele Munților” este organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu; sponsor: Cricova.

Savoarea tradiției, savoarea gastronomiei

Primele zile de festival au însemnat bucuria revederii cu publicul spectator la evenimente ce au îmbinat cultura tradiţională, cântecul şi jocul popular, cu gastronomia locală şi savoarea vinurilor de Cricova. Astfel miercuri, la Cămara Boierului, Junii Sibiului, Robert Târnăveanu, Răzvan Năstăsescu, Alina Bîcă, Nelu Albu și Adrian Neamțu au reamintit farmecul petrecerilor româneşti, cu bucate alese, vin de calitate şi momente de folclor care au ajuns la inimile tuturor.

Joi, Junii Sibiului au făcut demonstraţii de dans popular, în cadrul celor 4 ateliere organizate în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, iar seara au oferit un adevărat regal folcloric, pe scena de la Târgul de Ţară. Muzica şi jocurile populare variate s-au îmbinat cu savoarea vinului de Cricova, într-un concept artistic semnat de Silvia Macrea. Şi-au dat concursul: Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” și soliștii: Stana Stepanescu, Bojidar Ciobotin, Robert Târnăveanu, Andreea Haisan, Alexandru Brădățan, Alina Bîcă, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru şi Paul Ananie.

Spectacolul folcloric a fost transmis în direct pe paginile de Facebook Centrul Creatiei Junii Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii” Sibiului și Livestream România, bucurându-se de 120.000 de afișări ale postării.

 

Folclor în centrul Sibiului

Cântece din Europa, Asia și America răsună de azi până duminică, orele 19.00, în Piața Mare din Sibiu, acolo unde sunt programate 3 spectacole folclorice și proiecții ale filmului aniversar „Cântecele Munților – 45 de ediții”.

Astă-seară, Junii Sibiului, gazdele festivalului, deschid mare târg în spațiul arhitectural de poveste din Piața Mare și pun în scenă spectacolul de teatru muzical coregrafic „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare”. Regia și coregrafia spectacolului sunt semnate de Theodor Vasilescu și Silvia Macrea.

Sâmbătă și duminică, ritmurile românești se împletesc cu cele specifice altor popoare, grație ansamblurilor invitate în festival: Jepun Bali” – folclor indonezian, „Kazacioc” – folclor ucrainean, „Baladele Deltei”– folclor turcesc, „Banatul”- folclor sârbesc, „Mureșul”- Secția Maghiară, cu folclor maghiar, Formația „Pindu” – folclor aromânesc, „Plaiurile Pojorâtei”, Taraful „Obcina” – folclor românesc, „Cindrelul-Junii Sibiului” și „Ceata Junilor” – cu folclor românesc și momente muzical-coregrafice din patrimoniul cultural universal.

Locurile disponibile pentru reprezentaţiile din Piaţa Mare a Sibiului, au fost epuizate. Spectacolele se vor difuza pe canalul public de televiziune, la o dată pe care o vom comunica ulterior.

 

În Muzeul ASTRA, în pași de dans

Publicul este poftit, în continuare, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, sâmbătă şi duminică, pentru a se bucura de spectacole folclorice şi pentru a învăța paşi de dans, în cadrul atelierelor organizate chiar în incinta gospodăriilor. Astfel sâmbătă, 1 august 2020, ora 11, Ansamblul de Jocuri „Kazacioc”, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Pojorâtei”, Călin Brăteanu și Taraful „Obcina” evoluează pe scena de la Târgul de țară, promovând diversitatea culturală a Bucovinei.  Începând cu ora 12.30, la Gospodăria-atelier de olari din Marginea, judeţul Suceava, jocurile din străbuni se deprind în cadrul Atelierului de dansuri tradiționale din Bucovina.

Duminică, 2 august 2020, ora 11:00, publicul are ocazia să descopere paşi de dans specifici Dobrogei, la atelierul găzduit de Gospodăria de pescari cu moară de vânt, Mahmudia, judeţul Tulcea. Accesul la atelierele de dans se face pe bază de programare telefonică, la numărul 0745/ 588003, în limita a 20 persoane.

Festivalul „Cântecele Munților” este organizat cu avizul DSP Sibiu, cu respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si