fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Fenomenul Graffiti îi supără pe şefii din Primărie şi Poliţie

Cel mai amplu analizat punct pe ordinea de zi a şedinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) de la nivelul judeţului Sibiu este graffiti. În special graffiti din oraşul Sibiu. Şeful ATOP, consilierul judeţean Pavel Bichicean le-a cerut tuturor şefilor instituţiilor de protecţie şi pază să analizeze fenomenul şi să vină cu soluţii. Cei mai implicaţi la raportări şi combaterea fenomenului sunt cei de la Poliţia Locală Sibiu. Ei au deja ordin să fie vigilenţi pe această temă de la primarul Astrid Fodor, de anul trecut din iunie.

Conform unui raport făcut ieri, pe parcursul anului 2018, dar mai ales după 1 iulie, Poliţia Locală Sibiu a desfășurat acțiuni de amploare, ocazie cu care au fost identificate mai multe locații unde există înscrisuri tip Graffiti. Cele mai semnificative fiind gardul împrejmuitor dinspre malul Rîului Cibin al Spitalului Gh. Preda, toate podurile din oraş de peste același râu și viaductele de la autostradă. Poliţiştii locali precizează că pe străzile din centrul istoric au fost murdărite și clădiri monumente istorice, fenomenul este de amploare, așa încât au rămas foarte puține străzi pe care nu există înscrisuri.

Anul trecut au fost prinse în flagrant 12 persoane care făceau graffiti, din care 6 minori. Toţi au fost amendaţi, fie ei sau părinţii lor, în cazul minorilor. Deja anul acesta alţi 4 minori au fost prinşi în zona Hipodrom. Cei de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie sugerează că o metodă mai bună în diminuarea fenomenului ar fi dialogul cu tinerii în şcoli pe această temă, în special la şcolile din zona centrală. Cei 10 minori prinşi până acum că făceau graffiti sunt de la Colegiul Gheorghe Lazăr, Liceul Agricol, Liceul de Artă şi Liceul Energetic.

Cei de la Poliţia Locală Sibiu sunt nemulţumiţi de populaţia oraşului că nu au primit nicio sesizare telefonică pe tema graffiti, când sunt văzuţi tinerii că scriu pe clădiri, pentru a interveni imediat. “Eforturile administrației locale de a prezenta un oraș istoric curat sunt umbrite de acest gen de fapte” se concluzionează în raportul Poliţiei Locale Sibiu.

“Facem precizarea că anual, în municipiul Sibiu se desfășoară Festivalul de artă stradală, unde municipalitatea a pus la dispoziția artiștilor în domeniu corpuri de clădiri, școli, fațade de blocuri, fațade de imobile cu destinația de stații de transformare electrice, autobuze, Sala Transilvania, unde artiști consacrați au realizat adevărate opere de artă, care pot fi văzute și azi. De asemenea, administrația publică locală are în vedere înființarea în viitorul apropiat a unui perete suport, ce va fi destinat pentru persoanele care au astfel de înclinații sau hoby, motiv pentru care considerăm că este necesar să convingem tinerii, că nu folosește nimănui înscrierea fără drept, pe orice perete, a numelui, mesajului sau semnăturii sale, pentru că afectează negativ imaginea orașului în care trăim, atât în fața sibienilor, dar mai ales a turiștilor români și străini care vizitează orașul”, precizează la finalul raportului Ioan Lupaş, director adjunct al Poliţiei Locale Sibiu.

Etichete:

1 Comment

  1. Tata Band It 28/03/2019

    Ok cool.