fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Politica

Femeile „de fier” din administrația sibiană

Femeile „de fier” din administrația sibiană

O femeie într- un post de conducere a fost privită nu de puține ori cu scepticism sau curiozitate, deoarece imaginea unei societăți conservatoare nu era compatibilă; cu ideea de femeie aflată într–un alt loc decât în sânul familiei, făcând curățenie, mâncare, având grijă de casă, de soț și de copii. Există totuși femei care i–au convins pe cei din jurul lor că pot întreprinde ceva: pentru comunitate, o parte dintre posturile cheie în politica mondială, națională și chiar din județul nostru fiind ocupate de reprezentantele sexului frumos.

Judeţul Sibiu se poate lăuda cu prima femeie care a ocupat funcția de președintă de Consiliu Județean (Daniela Cîmpean, aflată acum la cel de-al doilea mandat), dar și cu cinci primăriţe. Este vorba despre Astrid Fodor (Municipiul Sibiu), Andreea Voicu (Comuna Racovița), Georgeta Maria Poșa (Comuna Porumbacu de Jos), Maria Greavu (Comuna Loamneș) și Elena Marian (Comuna Brateiu) Cele șase femei ţin frâiele administraţiei şi încearcă să rezolve problemele unor comunităţi întregi.

Pentru a sărbători Femeia aşa cum se cuvine, în spiritul zilelor de 1 Martie, respectiv de 8 Martie, vrem să dedicăm acest material reprezentantelor sexului frumos, care ocupă aceste funcții cheie și care ar putea fi un model pentru fiecare doamnă și domnișoară, care poate încă se tem să devină mai autoritare și independente într-o societate în care primează mai ales valorile tradiţionale.

 

Daniela Cîmpean- prima femeie președintă de Consiliu Județean

Există în România câteva exemple de autorități județene care fac lucrurile să se miște. O astfel de autoritate este Consiliul Județean Sibiu, unde se află la conducere prima femeie președintă. Daniela Cîmpean- femeie, soție, mamă, învãțãtoare, avocat, consilier județean (2012-2016), apoi prima femeie președinte de Consiliu Județean (perioada 2016-2020), iar în următorii patru ani se va afla din nou la șefia administrației județene. În anul 1993 a absolvit cursurile Liceului Pedagogic, unde a și profesat ca învãțãtoare timp de cinci ani. Este perioada pe care o consideră una dintre cele mai frumoase, deoarece și interacțiunea cu copilași îi umple sufletul de bucurie. A urmat cursurile Facultãții de Drept (1994-1998), iar din anul 1998 pânã la alegerile din iunie 2016 a activat ca avocat. Este cunoscută drept unul dintre adverarii fostului președinte al Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea (PSD), fiind inițiatoarea unor actiuni care determinat în cele din urmă demiterea lui înainte de termen.

Femeile „de fier” din administrația sibiană

Daniela Cîmpean

 

Astrid Fodor- prima femeie primar al Municipiului Sibiul, de după 1989

Astrid Fodor este absolventă a facultății de drept administrativ din Sibiu. De profesie jurist pe probleme economice, sibianca a fost repartizată, la începutul carierei sale, la o întreprindere din Mediaș. După doar un an, s-a transferat la „Libertatea”, una dintre cele mai mari fabrici de confecții din România, unde a lucrat timp de 23 de ani, până când societatea și-a încheiat activitatea. Din 2002 până în 2008 a fost director economic al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România. La alegerile locale din anul 2008 a fost aleasă consilier municipal din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. În vârstă de 67 de ani, Astrid Cora Fodor este economist. A fost aleasă viceprimar cu doar patru voturi împotriva, din partea PD-L (la alegerile locale din 2008, când președintele FDGR și primarul ales, Klaus Iohannis spunea despre Astrid Cora Fodor că este „persoana cea mai competentă și cu disponibilitate pentru această funcție”, iar în anul 2014 a devenit prima femeie primar a Municipiului Sibiu, de după 1989. Începând cu data de 2 decembrie 2014 a fost aleasă primar interimar al municipiului Sibiu, cu 21 de voturi pentru, din cele 23 exprimate. La alegerile locale din 2016 a fost aleasă în funcția de primar, cu 57,13% din voturi, iar patru ani mai târziu sibienii au declarat-o din nou câștigătoarea alegerilor locale, fiind realeasă în funcție, cu 20.425 de voturi.

Femeile „de fier” din administrația sibiană

Astrid Fodor

Andreea Voicu, primărița comunei Racovița

Andreea Voicu a fost aleasă primarul comunei Racoviţa, la alegerile locale de anul trecut, când a câștigat încrederea votanților. Aflată la primul mandat are grijă de două localităţi: Racoviţa şi Sebeşu de Sus. Ea nu este prima femeie primar din comună, pentru că înainte de Revoluţie localitatea a mai fost condusă și de către doamnele Ana Măerean, respectiv de  Florina Peciu-Florianu.

Noul primar al comunei Racovița, Andreea Voicu, a prezentat recent bilanțul celor 100 de zile de mandat. „Mi-am asumat public la începutul mandatului o comunicare continuă cu locuitorii din Racovița și Sebeșu de Sus, iar bilanțul celor 100 de zile este, alături de multe alte inițiative de până acum, o dovadă de seriozitate cu care tratez angajamentul luat. Au fost 100 de zile pline și motivante, 100 de zile dedicate comunității, așa cum, de altfel, vor fi și celelalte, până la final! Cu energie multă, determinare și transparență! Construim Racovița de mâine cu credință și cu bună-credință. Suntem într-un an al începuturilor, al curățeniei și inițierii de proiecte. Ceea ce sădim acum va defini Racovița următorilor ani. Am inițiat demersuri în care îmi sunt alături acei colegi dedicați, pasionați de munca lor. Aștept alături și alții ca ei, oameni cinstiți, cu experiență. Avem nevoie de tineri specialiști care să se implice cu energia și viziunea lor și să aducă plus valoare”, a transmis Andreea Voicu, primarul comunei Racovița.

Femeile „de fier” din administrația sibiană

Andreea Voicu

 

Georgeta Maria Poșa- prima femeie primar din istoria recentă a comunei Porumbacu de Jos

Georgeta Maria Poşa, în vârstă 42 de ani, este jurist iar până la alegerea sa în funcţia de edil al comunei Porumbacu de Jos, a lucrat ca funcţionar în cadrul Primăriei oraşului Avrig. Tatăl acesteia, Gheorghe Morariu, a fost primar în perioada 1996 – 2004. Liberala îl înlocuieşte pe social democratul Ioan Strava, șeful administrației din 2004 până în 2020.

Femeile „de fier” din administrația sibiană

Georgeta Maria Poșa

 

Maria Greavu- primul primar femeie din comuna Loamneș

Maria Greavu este primul primar femeie pe care l-a avut comuna Loamneş şi faptul că se află la cel de-al șaselea mandat, arată tocmai încrederea votanţilor din satele Haşag, Alămor, Armeni, Mândra şi Sădinca, care aparțin de comuna Loamneș. A ajuns la cârma Primăriei Loamneş în urmă cu două decenii după ce a lucrat în administraţie începând cu anul 1982.

Edilul din Loamneș demonstrează unui întreg judeţ că indiferent cât de mic ar fi bugetul localităţii, întotdeauna există surse complementare de finanţare, atât timp cât există şi interes din partea administraţiei publice locale. „Doamna primar Maria Greavu este una dintre femeile care fac cinste organizaţiei noastre. Este un primar destoinic şi un excelent manager. Dânsa este dovada clară a faptului că omul sfinţeşte locul. A schimbat radical aspectul comunei Loamneș şi a satelor aparţinătoare.”, a declarat deputatul Bogdan Trif.

Femeile „de fier” din administrația sibiană

Maria Greavu

 

Elena Marian- primărița care conduce comuna Brateiu de aproximativ 25 de ani

Nu doar locuitorii din comunele Loamneş, Porumbacu de Jos sau Racoviţa au ales o femeie ca primar, ci şi cei aflaţi în una dintre cele mai nordice comune din judeţul Sibiu, mai exact comuna Brateiu (cu satele aparținătoare Brateiu și Buzd) Elena Marian este cea de-a treia primăriţă a comunei, după alte două femei care au ocupat această poziţie înainte de Revoluţie.  „Despre cum am reușit  într-o “lume a bărbaților” vă spun că eu nu am văzut-o așa. Am privit funcția de primar ca o egalitate de șanse, ca o asumare a răspunderii, un alt job în care femeile lucrează cot la cot cu bărbații si chiar excelează. Lucru cu care eu nu mă pot lăuda, dar am supraviețuit. Seriozitatea, dialogul permanent cu cetățenii, implicarea în rezolvarea problemelor ridicate de aceștia si faptul că am pus pe primul loc întotdeauna omul, consider că sunt atuurile care m-au ajutat.”, ne-a mărturisit doamna primar Elena Marian.

În momentul în care au decis că vor să ocupe funcţia de primar, respectiv cea de președinte de Consiliu Județean au ştiut că nu le va fi uşor. Prin ambiție, muncă și sprijinul familiei au reușit să devină femei de succes, femeie exemplu pentru reprezentantele sexului frumos, și de ce nu, pot fi un model de primar sau președinte de consiliu județean și pentru domni.

Femeile „de fier” din administrația sibiană

Elena Marian

 

 

 

 

 

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si