fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Politica

FAKE NEWS și PSD SIBIU. Campanie de dezinformare a sibienilor privind preluarea spitalului CFR de către Primăria Sibiu. (C.P.)

PSD a decis în acest an, prin ministrul sănătății Alexandru Rafila, să scoată județul Sibiu de pe lista spitalelor construite prin PNRR, generând un eșec pentru această regiune. În prezent, politicianul Bogdan Trif încearcă să minimizeze impactul acestui eșec în memoria sibienilor și pune în scenă o diversiune.

Încă din 2013 Ministerul Transporturilor a avut tentative de a se debarasa de spitalele și ambulatoriile aflate în subordinea sa. Ministrul de atunci, liberalul Relu Fenechiu, cel condamnat penal în dosarul “Transformatorul”, a inițiat desființarea casei de asigurări a transportatorilor și predarea către Ministerul Sănătății a rețelei sanitare, însă demersul nu s-a concretizat, cu toate că a fost adoptată o ordonanță de urgență în acest sens.

În mai 2023 rețeaua sanitară a MTI, cuprinzând 15 unități sanitare, a fost pasată spre ”alte ministere și instituții, … universități de medicină sau autorități publice locale”. Printre acestea se află și spitalul CF din Sibiu, care funcționează într-o clădire cu o situație juridică încă neclară.

În acest moment sunt în derulare numeroase procese, aflate în diferite faze, referitoare la dreptul de proprietate asupra clădirii, iar o procedură definitivă, finalizată, de expropriere nu a fost îndeplinită. Este menționată o sumă serioasă, cu titlu de “justă despăgubire” cuvenită foștilor proprietari, ce însă nu a fost nici plătită, nici rezervată integral în acest scop. Doar 5 milioane din suma necesara  sunt asigurate de minister, iar restul finanțării este incert.

“Primăria Sibiu dar și ULBS și-au exprimat interesul de a prelua serviciile medicale, considerând pe bună dreptate că de investițiile și dezvoltarea infrastructurii locale de sănătate vor beneficia sibienii care, de ani buni, tot speră că vor primi tratamente și îngrijire la standarde actuale. În ultima ședință de Consiliu Local s-a hotărât în unanimitate acest lucru dar de la OUG la recenta hotărâre a Consiliului Local Sibiu, până la afirmațiile că PSD a făcut cadou cu fundiță un spital sibienilor, mai e cale de ceva milioane de lei.” a declarat Ionut Ghișe, liderul consilierilor locali USR Sibiu.

Dacă totuși domnul Bogdan Trif dorește să sprijine Sibiul, ar putea susține proiectul trenului periurban, care necesită aviz și se află blocat în sertarele aceluiași ministru al Transporturilor, domnul Grindeanu. Ar fi o abordare constructivă în loc să se angajeze în demagogie politică.