fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură

Expoziție “Oţel incandescent şi coşuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte”

Muzeul de Artă Contemporană, de pe strada Tribunei, va găzdui, timp de 30 de zile, expoziția intitulată “Oţel incandescent şi coşuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte”. Vernisajul va avea loc miercuri, 13 iulie, la ora 15,30. Vor susține alocuțiuni prof. univ. dr. Rudolf Gräf, de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române, și dr. Dacian Rancu, managerul Muzeului Județean și al Regimentului de Graniță Caransebeș.

“Într-un moment în care vechile centre de pe teritoriul României de astăzi, ale industriei de extracţie sau de prelucrare a metalelor, au devenit mai degrabă un subiect de cercetare al arheologiei industriale, decât nişte spaţii care să-şi păstreze menirea, expoziţia de faţă ne prezintă o suită de imagini istorice, care recreează un capitol întreg de istorie economică. De la cucerirea austriacă a Banatului Montan, până în zilele noastre, ni se restituie, prin intermediul documentelor de arhivă, desenelor, hărţilor, cărţilor poştale sau al fotografiilor, nu numai varietatea utilajelor de prelucrare a metalelor sau evoluţia arhitecturii industriale, dar şi nenumărate scene de viaţă cotidiană sau de muncă. Dincolo de inospitalitatea lor aparentă, gurile de mină, turnătoriile, uzinele sau halele de prelucrare a metalelor de pe teritoriul Banatului Montan au căpătat, cu ocazia acestei expoziţii, statutul unor veritabile <<locuri ale memoriei>> încărcate cu o profundă dimensiune umană, deoarece în aceste locuri s-a lucrat, s-a trăit, s-a investit pasiune şi s-a iubit”, explică Valentin Trifescu, curatorul acestei expoziții.

Organizatorii expoziției găzduite de Muzeul de Artă Contemporană sunt: Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm, Germania; Consiliul Județean Caraș-Severin, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, Caransebeș; Institutul de Studii Socio-Umane Sibiu al Academiei Române; Muzeul Banatului Montan, Reșița; Muzeul Național Brukenthal, Sibiu.

Etichete:

Recomandam sa citesti si