fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Expoziție: ”Îmblânzirea iluziilor. Ilustrații răzvrătite pentru poeme contemporane”

O expoziție inedită, care îmbină poezia și arta plastică, va fi vernisată vineri, 15 decembrie, la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu. De la ora 17:00, sibienii sunt invitați să asiste la „Îmblânzirea iluziilor. Ilustrații răzvrătite pentru poeme contemporane”.

Proiectul se concentrează în jurul unei serii de desene realizate de Andrea Bernath pentru poeme semnate de Ovidiu Baron. Cei doi protagoniști ai proiectului au debutat în această formulă în urmă cu doi ani, în cadrul Festivalului Astra Poetic, ajungând, la finele acestui an, și pe simezele Muzeului de Artă Contemporană din Sibiu.

Poezia și artele vizuale, medii de exprimare ce rareori își dau răgaz să se întrepătrundă voit, devin pentru cei doi pretexte pentru a experimenta capacitatea imaginii, de a cuprinde atât mental, cât și vizual un discurs narativ. De la simbolismul liric până la desenul suprarealist, mesajul poetic parcurge o nouă etapă de criptare, de această dată în viziunea unui artist plastic. În acest sens, își găsește locul în titlu sintagma ˂˂ilustrații răzvrătite˃˃, căci abordarea grafică întreprinsă de Andrea creează mai degrabă o imagine sinoptică a poemelor ilustrate, părând uneori a se plasa în antiteza calmului contemplativ al versurilor cuprinse în volumul ˂˂Siluete oarbe dansează˃˃, semnat de Ovidiu Baron”, transmite curatorul expoziției, Alexandra Runcan.

Dacă lucrările de artă vor sta îmblânzite pe simeze, poezia va crea iluzia unei experiențe imersive în recitalul susținut de actrița Raluca Silvia Pavel la finele vernisajului, urmând ca interpretarea acesteia să rămână custode al expoziției, în montajul video realizat de Florin Păun.

Expoziția poate fi vizitată până în 14 ianuarie 2024, la Muzeul de Artă Contemporană de pe strada Tribunei nr. 6.

Cu gânduri bune și emoții constructive, artiștii, cât și organizatorii vă încurajează la sfârșitul săptămânii să vă destindeți… fără teamă! Iluziile le-am îmblânzit!”, conchid organizatorii evenimentului cultural.

Expoziție: ”Îmblânzirea iluziilor. Ilustrații răzvrătite pentru poeme contemporane”

Etichete:

Recomandam sa citesti si