fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Expoziție dedicată lui Ciprian Porumbescu, la Palatul Brukenthal

Salonul de muzică al Palatului Brukenthal va găzdui, miercuri, 5 aprilie, de la ora 11:00, vernisajul expoziției ”Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal”. Evenimentul va include și un moment muzical, susținut de Ioana Surdea.

Realizată într-un format atractiv pentru publicul larg, expoziția conține panouri cu informații, mărturii și evocări despre diverse aspecte din viața lui Ciprian Porumbescu: copilăria și primii ani de școală la Ilișești; perioada în care a fost elev la Suceava, „Academia” de lăutari de la Stupca – școală de muzică autentică; Serbarea de la Putna din 1871; perioada în care a fost student la teologie și filozofie, în Cernăuți; Societatea studențească „Arboroasa” și temnița habsburgică; Berta – o iubire imposibilă; perioada studenției de la Viena, cea în care a fost profesor de muzică la Brașov; premiera Operetei „Crai Nou”, „Italie! Italie!”. Expoziția mai cuprinde și secțiunile „Sfârșitul tragic al unui nemuritor artist”, „În memoria posterității”, precum și imagini de la Casa și Muzeul Memorial Ciprian Porumbescu.

Este o expoziție itinerantă, realizată de Muzeul Național al Bucovinei, din Suceava, care va fi găzduită de Muzeul Brukenthal până în 30 aprilie. Pe parcursul anului 2023, decretat a fi Anul Ciprian Porumbescu, expoziția va fi prezentă și la Muzeul de Istorie Brașov, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Banatului și Muzeul Regional Cernăuți.

Etichete: