fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Expoziție de proiecte dedicată Statuii Baronului Samuel von Brukenthal

Expoziție de proiecte dedicată Statuii Baronului Samuel von Brukenthal

Sala Multimedia din incinta Case Albastre este locul unde poate fi admirată statuia Baronului Samuel von Brukenthal. Accesul publicului la eveniment este începând din 3 până în 28 martie, fiind cuprins în proiectul „3 secole Brukenthal”. Pretul unui bilet de intrare este de 12 lei.

La începutul anului 2021, în care sărbătorim trei secole de la nașterea Baronului Samuel von Brukenthal, a fost deschis concursul de proiecte pentru realizarea unei statui dedicate fondatorului muzeului, ce urmează a fi amplasată în Piața Mare a orașului Sibiu, în proximitatea Palatului Brukenthal.

Dezideratul nu este nou; încă din anul 2015, de-a lungul întregii perioade pregătitoare sărbătoririi Bicentenarului Brukenthal 2017 (200 de ani de la deschiderea publică a Muzeului Brukenthal), instituția noastră a adus în discuție, în mod repetat, posibilitatea unui astfel de proiect.

Anul acesta, Societatea Comercială Boromir, împreună cu Rotary Club Sibiu, au deschis calea spre concretizarea monumentului, anunțându-și disponibilitatea pentru susținerea financiară a realizării sale.

Pentru statuia din bronz, reprezentându-l pe Samuel von Brukenthal în ținută de ceremonie a Ordinului „Sfântului Ștefan” (după portretul lui J.G. Weikert, datat 1792, imaginea de brand a muzeului) s-au depus 22 de proiecte, realizate de artiști din România și din străinătate.

În data de 1 martie 2021, juriul, constituit din: Ec. Cosmin Iuga, președintele Clubului Rotary Sibiu, Prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, istoric, Președintele Academiei Române, Prof.univ.dr. Ioan Sbârciu, artist, Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca, Prof.univ.dr.habil. Sorin Radu, istoric, Rectorul Universității Lucian Blaga, Astrid Cora Fodor, Primarul Municipiului Sibiu, Conf.univ.dr. Paul Jürgen Porr, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, arheolog, Managerul Muzeului Național Brukenthal, Ioan Muntean, artist și restaurator la Muzeul Național Brukenthal, Arh. Laura Sabina Dragomir, Dr. Alexandru Constantin Chituță, expert în bunuri culturale, Șef Secție la Muzeul Național Brukenthal, Dr. Răzvan Pop, istoric, Prof. Giusseppe Bothar, membru Clubul Rotary, Sibiu, Ionuț Modrescu, membru Clubul Rotary, Sibiu și membru supleant: dr. Ilie Mitrea, artist și restaurator la Muzeul Național Brukenthal, a votat proiectul câștigător. Acesta îi aparține sculptorului Arpad Deak.

Aducând mulțumiri tuturor artiștilor, care au făcut eforturi deosebite în realizarea unor proiecte valoroase din punct de vedere artistic și tehnic, considerăm alăturarea celor 22 de proiecte într-o expoziție nu doar o recunoaștere a valorii acestora, ci și o subliniere a actului creator ca prim pas în celebrarea personalității lui Samuel von Brukenthal.

Vă invităm, așadar, să vizitați o expoziție eveniment, rar întâlnită nu doar în agenda muzeelor, ci și în viața culturală în general.

Organizator: Muzeul Național Brukenthal (dr. Alexandru Constantin Chituță, Bogdan Runcan, dr. Delia Voina)

Parteneri: Boromir, Rotary Club Sibiu, Lions Club Brukenthal

Etichete: