fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Medias

Expoziție cu artefacte metalice descoperite de ”vânătorii de comori” medieșeni

O expoziție inedită, de artefacte descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale, se va deschide în 22 februarie, la Muzeul Municipal Mediaș. Multe dintre piesele arheologice expuse au fost descoperite de ”căutători” amatori medieșeni, pasionați de ”vânătoarea de comori”.

Intitulată „Din Preistorie până în Evul Mediu. Descoperiri arheologice prin detecție din zona Mediașului”, expoziția oferă publicului o incursiune fascinantă în istoria bogată a zonei Mediașului, prezentând o selecție de exponate extrem de interesante din patrimoniul local. Obiectele expuse, descoperite în ultimii ani prin intermediul detecției de metale, oferă o perspectivă unică asupra evoluției tehnicii din această regiune de-a lungul a peste trei milenii.

Colecția este alcătuită din piese arheologice confecționate din bronz, cupru, fier și argint, care sunt extrem de valoroase din punct de vedere științific și istoric. Printre exponate sunt incluse depozite de bronzuri, tezaure din argint, piese de podoabă, unelte și arme, ilustrând diverse epoci istorice, precum Epoca Bronzului, Epoca Fierului, Antichitatea, Epoca Migrațiilor și Evul Mediu. Toate aceste bunuri arheologice provin exclusiv de pe teritoriul actual al municipiului Mediaș și din împrejurimile sale.

”Începând cu anul 2014, aceste descoperiri arheologice au început să îmbogățească patrimoniul muzeului local, ca urmare a contribuției unor pasionați de detecția de  metale. Printre cei care au descoperit aceste artefacte putem să-i amintim pe: Victor Dima, Victor Dima jr., Alexandru Tulinschi, Dinu Vlaicu, Gheorghe Ursu, Gabriel Tătar, Alexandru Moldovan, Roland Gökel-David, Radu Limbășan, Alin Nevodar, Doru Dinea sau Daniel Apostol”, subliniază Primăria Mediaș.

Vernisajul va avea loc de la ora 16:00, iar expoziția va rămâne deschisă până în data de 2 august 2024.

Etichete: