fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură

Expoziţia „DESPRE ARTĂ ȘI RĂZBOI. armEGOrte” semnată de artistul sibian Ilie Mitrea a fost deschisă la Oradea

Expoziţia „DESPRE ARTĂ ȘI RĂZBOI. armEGOrte” semnată de artistul sibian Ilie Mitrea a fost deschisă la Oradea

Muzeul Național Brukenthal Sibiu şi Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi au deschis în data de 22 martie 2021 în Palatul Princiar din Cetatea Oradea expoziția de artă contemporană intitulată Despre artă și război. armEGOrte, a artistului sibian Ilie Mitrea.

Curatorii expoziției Diana Iancu (Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural) și Alexandru Constantin Chituță (Muzeul Național Brukenthal) promit vizitatorilor o expoziție în care vor putea explora personaje renumite ale istoriei și culturi diferite. Expoziția propune publicului tema războiului. Opusul războiului nu este pacea, ci dialogul. Suntem invitați să reflectăm asupra conflictelor nu la un nivel pur istoric, ci într-un mod mai larg, artistic și poetic, personal și colectiv, estetic și etic. Aceasta este o expoziție care nu urmează un criteriu cronologic și, prin urmare, intenționează să sublinieze contemporaneitatea absolută a fiecărei lucrări, într-o temă mereu prezentă, precum cea a războiului.

Artistul sibian Ilie Mitrea își împarte timpul între activitatea de restaurator la Laboratorul de restaurare al Muzeului Național Brukenthal și în atelierul său, unde își pune cu ajutorul culorilor în ulei sentimentele și gândurile sale.

Ilie Mitrea este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția pictură și  doctor în arte plastice cu o lucrare alcătuită sub îndrumarea prof. univ. dr. Ioan Sbârciu. Subiectul expoziției – „Artă și război” – a fost și tema de cercetare în perioada școlii doctorale.

„Proiectul expozițional s-a conturat în urma înţelegerii vieţii ca un război continuu purtat de om. Suntem născuţi din război şi trăim în război. Astfel deducem că termenul război nu se limitează doar la a descrie conflictul dintre două state, popoare sau rase umane, el având în structura sa şi însemne ale spiritualităţii. Pentru a exista conflict este nevoie de cel puţin două părţi, un ideal şi un scop. Dacă întreg universul uman este construit pe principiul dualităţii viaţă-moarte, trup-suflet; nici termenului război nu-i putea lipsi această structură”, afirmă Ilie Mitrea.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 martie 2021 – 15 mai 2021, în Palatul Princiar, Cetatea Oradea, etaj 2- Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural.

 

 

 

 

 

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si