fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Expoziția „Artiști români pe mapamond” organizată de Muzeul Național Brukenthal se deschide la sediul ICR Viena

Expoziția „Artiști români pe mapamond”, colecția av. George Șerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță este poate cel mai mare eveniment de acest fel realizat în România și dedicat artei contemporane românești. Sunt peste 50 de artiști români cu lucrări ce aparțin colecției George Șerban și care s-au stabilit în întreaga lume unde au activat sau încă activează. Expoziția va fi deschisă la sediul Institutului Cultural Român din Viena (Rumänisches Kulturinstitut Wien, Argentinierstr. 39, 1040 Wien).

Realizată de Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, Muzeul Național Brukenthal, Institutul Cultural Român din Viena și colecția George Șerban în cadrul Axelor culturale Brukenthal – colecții private, expoziția este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea artiștilor români din diaspora și de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri și tehnici.

În cadrul expoziției de la Viena, în expoziție și în catalog, vor fi prezenți George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuș, Livia Balu, Georgeta Borusz, Ciobanu Victor Vladimir, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Ana Golici, Nicolae Golici, Harry Guttman, Herold Jacques, Hildegard Kleper Paar, Marcel Iancu, Ion Nicodim, Kovacs Johanna, Denissa Șerban Maschek, Wanda Mihuleac, Paul Neagu, Petre Balanica Nicăpetre, Peter Pusztai, Jules Perahim, Raluca Pilat, Georgeta Irina Pusztai, Valentin Popa, Adrian Pora, Magdalena Rădulescu, Dodi Romanaţi, Petru Russu, Hedda Sterne, Saul Steinberg, Delia Perrois Sechel, Petre Velicu, Csaba Zemlenyi, Mihu Vulcănescu, Traian A. Filip, Kira Cristinel Popescu, Alma Mariana Ștefănescu-Scheinder, Alexandre Istrati, Sofia Frankl, Gert Fabritius. Ca și artiști români care trăiesc în spațiul austriac sunt invitați: Adrian Uncruț și Virgilius Moldovan.

Expoziția a fost organizată la începutul acestui an cu prilejul Zilei Culturii Naționale la sediul Institutului Cultural Român din București iar apoi cu prilejul Zilei Unirii Moldovei cu România, expoziția a fost vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției și managerul Muzeului Național Brukenthal a declarat: „Expoziția propune o călătorie prin istoria artei contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagoniști și intenționează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experiențe artistice începând din anii 1970 și până în prezent. Colecția avocatului George Șerban este arhicunoscută și consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din țara noastră, iar o parte importantă din această colecție este consacrată graficii românești, însă în expoziția de față, respectiv în acest catalog, se găsesc și lucrări de sculptură. Sunt artiști care au probat în decursul vremii o imensă solidaritate, au lucrat ca o echipă, conformându-se unui program care azi ar fi greu de imaginat, afirmându-se: Considerăm arta ca un gest de responsabilitate umană. Cu operele noastre, cu efortul nostru colectiv dorim să îndepărtăm formele actuale ale dezumanizării. Expoziția Artiști români pe mapamond denotă acest curaj intelectual și etic ce i-a însoțit pe artiștii români plecați din țară – în artă există virtualități care nu se limitează numai la serviciul strict pe care artistul îl oferă societății, el este și un deținător de energie, el dă idei unei comunități, indiferent în ce țară s-ar afla, pentru dezvoltări neașteptate. Expoziția și catalogul de față aduce în fața ochilor noștri tensiuni și rezistențe benefice, curaj și asumare, respirând respectul unei arte picturale oneste”.

„Vă invităm așadar la un dialog cu vizibilul, într-o celebrare a culturii române, dar și internaționale. Institutul Cultural Român, ajuns la o cifră jubiliară – 20 de ani de la înființare –, are onoarea de a prezenta această expoziție ce enumeră vizual operele unor artiști cunoscuți atât în mediile de specialitate, cât și neofiților” a afirmat dl. Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Doamna Andrea Dincă, directoarea Institutului Cultural Român de la Viena a afirmat: „Special pentru spațiul austriac „Artiști români pe mapamond” este și începutul unui proces de extindere a componenței artistice a expoziției prin selecția unor artiști români stabiliți în Austria. Prin crearea unor astfel de punți de legătură între artiștii din diasporă și instituțiile de artă austriece se pun bazele unor solide colaborări viitoare, care ajută la o mai bună promovare dar și cunoaștere a artei românești contemporane în și din întreaga lume. Aducem astfel în atenția publicului larg valențe artistice românești poate mai puțin cunoscute sau promovate în Austria care însă surprind printr-un limbaj universal.”

Colecționarul av. George Șerban a declarat: ” În această expoziție vom vedea o serie de artiști care au absolvit studii de artă în România și au emigrat, fie înainte de anii ’90 (majoritatea), fie după. Unii dintre ei nu mai sunt printre noi, dar au rămas lucrările lor, pe care le colecționăm, le admirăm și uneori le expunem în astfel de expoziții. După anii ’90, mulți dintre ei s-au întors în România sau se întorc cu expoziții în București sau în alte părți ale țării. Ne-am gândit întotdeauna la ei ca la niște români, iar acum (nu pentru prima dată!), i-am adus acasă pentru a fi omagiați și văzuți de iubitorii de artă de aici, la București, de acolo i-am expus la Chișinău și acum la Viena.”