fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Politica

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță caută soluții concrete pentru finanțarea construcției noului Spital Județean Sibiu (CP)

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță (USR/RenewEurope) s-a adresat Comisiei Europene pentru a cere clarificări asupra criteriilor arbitrare ale Guvernului pe seama cărora noul Spital Județean Sibiu a fost exclus din lista de beneficiari eligibili din PNRR. Deși valoarea investiției ar depăși 440 milioane de euro, noul Spital Județean Sibiu a fost tăiat de pe lista celor 49 de proiecte co-finanțate din PNRR, potrivit ultimelor criterii introduse prin Hotărâre de Guvern.
„Proiectul noului Spital Județean reprezintă o prioritate locală ce ar urma să deservească nu doar sibienilor cărora li s-a promis de multă vreme acest lucru și care suferă în lipsa unui spital la standarde europene, ci și locuitorilor din întreaga regiune. Îmi doresc să găsim împreună cu autoritățile regionale și naționale soluții pentru a finanța acest spital. Dacă Sibiul nu reușește să finanțeze construcția nici din PNRR, nici din fondurile de coeziune, înseamnă că Sibiul nu va avea bani de un nou Spital Județean înainte de 2027, atunci când se vor negocia următoarele fonduri europene”, menționează europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță.
Eurodeputatul Ștefănuță a sesizat recent Comisia Europeană, cerând un punct de vedere clar asupra pragului impus de Guvernul României, care stabilește că din PNRR pot fi co-finanțate proiecte care să nu depășească valoarea totală de 206.88 milioane de euro.
„Regret că autoritățile nu comunică între ele pentru a găsi soluții. Am fi putut înțelege excluderea finanțării din PNRR dacă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ne-ar fi asigurat că noul Spital Județean Sibiu va fi inclus în programul operațional pentru fondurile europene nerambursabile, sau dacă Guvernul ar fi venit cu soluții de la bugetul național. Până atunci, statul alege să cârpească câteva zeci de spitale în loc să construiască altele noi”, adaugă Nicu Ștefănuță.

Nicu Ștefănuță este europarlamentar USR și Raportor General din partea Parlamentului European pentru bugetul UE al anului 2023. Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și membru supleant în Comisia pentru Comerț Internațional.

Etichete: