Eurodeputatul Daniel Buda a adus Comisia AGRI în fermele din Sibiu

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European (AGRI), și-a convins colegii din Comisie că agricultorii români merită tot sprijinul financiar și legislativ european.
Eurodeputatul PPE a organizat o vizită de trei zile la ferme de oi și vaci, ferme pomicole, la o fabrică de lapte și mai multe unități de procesare din județele Sibiu, Alba și Cluj. Din delegația condusă de Norbert Lins, președintele Comisiei AGRI (PPE, Germania), au făcut parte Herbert Dorfmann (PPE, Italia), Tom Vandenkendelaere (PPE, Olanda), Juozas Olekas (S&D, Lituania), Jérémy Decerle (Renew, Franţa), Sarah Wiener (Greens/EFA, Austria), Bronis Ropė (Greens, Lituania) și Dacian Cioloș (Renew, România).
Norbert Lins
”Ne vom bate pentru apărarea agricultorilor români”
”Ceea ce am găsit aici îmi dă speranța și, în același timp, îmi dă curaj pentru a lupta mai departe pentru a reprezenta interesele fermierilor. Le-am explicat fermierilor că noi suntem acolo, în Parlamentul European, partenerii lor. După discuțiile din aceste zile, de la Sibiu, le pot spune că noi suntem, în Parlamentul European, frații lor, pentru că ne vom bate pentru apărarea agricultorilor români, a acestei familii mari a agricultorilor, atât de la nivel național, cât și de la nivel European. Putem trăi fără multe lucruri, dar nu putem trăi fără mâncare. De aceea, securitatea alimentară trebuie să fie garantată la nivel european”, a subliniat Daniel Buda, în conferința de presă susținută la finalul vizitei. Întâlnirea cu jurnaliștii a avut loc la Herghelia Villa Abattis, din Apoș, un exemplu relevant de investiție din fonduri europene.
Fermierii își iubesc animalele
”A fost o vizită foarte reușită și țin să-i mulțumesc doamnei președinte a CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, și echipei dânsei, care ne-a ajutat în promovarea acestei vizite, dar și domnului Bratu Vasile, un lider de organizație care a fost sufletul acestor pregătiri, el fiind cel care ne-a ales și fermele pe care le-am vizitat, astfel încât ele să fie relevante pentru acest sector. Vizavi de ceea ce înseamnă creșterea oilor, am vizitat două ferme de oi – a domnului Dumitru Popa și a domnului Stoica (din Hașag, comuna Loamneș – n.r.) -, doi fermieri foarte implicați în activitatea agricolă de creștere a oilor, dar și implicați în activitatea de creștere a vacilor de lapte. În Parlamentul European se punea semnul întrebării că animalele nu sunt bine tratate în ferme, legat de condițiile de bunăstare. Aici, la Sibiu, am văzut oameni care se implică și respectă atât de mult animalele, tratându-le ca pe niște icoane, deoarece de acele animale depinde viața lor”, a explicat Daniel Buda.
Transportul animalelor vii va fi permis
Europarlamentarii prezenți la Sibiu au discutat cu fermierii și despre regulamentul care le va permite să exporte animale vii către țările terțe. ”În septembrie, vom avea un regulament european care se referă la ceea ce înseamnă asigurarea condițiilor de transport pentru animale, fiind un regulament cu foarte mare impact și fiind adusă în discuție interzicerea transportului de animale vii către țările terțe sau mai mult de 8 ore, din pricina drumurilor din România. Li s-a explicat colegilor din PE că nu este posibil să se facă un transport de carcase, de exemplu, ca animalele să fie abatorizate în România și să fie transportate în țările terțe deoarece aceste țări terțe au în cultura și tradiția lor sacrificarea prin anumite proceduri”, detaliază Daniel Buda.
Fără subvenții discriminatorii
Subvențiile acordate de Uniunea Europeană au fost unul dintre subiectele abordate în discuțiile cu fermierii. Reprezentanții Comisiei AGRI au fost de acord că nu trebuie să mai existe diferențe între statele membre, iar sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie similare celor acordate statelor din Vest. „Pot să vă spun că noi, Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European, suntem foarte activi, încercând să-i ajutăm pe agricultorii din Uniunea Europeană și mai ales pe agricultorii din România, să depășeașcă aceste perturbări ale pieței. Sunt câteva propuneri care au fost făcute și am avut impresia că sunt foarte apreciate de către sector”, a declarat Norbert Lins, președintele Comisiei AGRI.
Acces obligatoriu în marile magazine
Una dintre preocupările eurodeputatului Daniel Buda este reglementarea accesului producătorilor agricoli autohtoni în marile lanțuri de magazine. Vicepreședintele Comisiei AGRI consideră că retailerii trebuie să aibă obligația să comercializeze produse provenite de la fermele locale fără să impună condiții proprii, ce nu sunt cuprinse în legislația europeană sau națională (de exemplu: calitatea de proprietar al terenului, cerință care îi exclude pe producătorii agricoli care lucrează un teren concesionat sau în arendă).