fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură Timp Liber

ESTE FILM Festival 2018 la final de ediție

A treia ediție ESTE FILM Festival s-a încheiat duminică, 6 mai, după cinci zile pline de filme europene  dintre cele mai apreciate, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici, după o serie de experiențe inedite și discuții captivante cu profesioniști din domeniu.

Peste 35 de filme au fost prezentate în premieră la Sibiu, iar 4 filme au fost în avanpremieră națională. Am tras linie și ne bucurăm că la cele peste 60 de evenimente au participat aproximativ 3100 de  spectatori. La secțiunea Best of Europe, filmul Loving Vincent a avut cel mai numeros public, iar la cea de-a doua proiecție a lui a participat și Carmen Belean, unul din pictorii aleși să participe la realizarea filmului. Invitata a venit cu o surpriză pentru spectatorii prezenți: un material Making-Of, difuzat înaintea filmului. Cât de mare a fost echipa de pictori care a lucrat la film, de câte picturi a fost nevoie în total și care au fost dificultățile realizării unui asemenea proiect- despre toate acestea ne-a povestit Carmen Belean la sesiunea de întrebări și răspunsuri. La secțiunea Film Românesc, Un pas în urma serafimilor a avut cel mai numeros public, iar prezența regizorului Daniel Sandu și a actorilor Stefan Iancu și Ali Amir au prelungit seara cu o sesiune foarte interesantă de întrebări și răspunsuri. Experiența personală a regizorului transformată în film, dar și tema foarte curajoasă abordată de el au fost două din subiectele dezbătute. Ne-au onorat cu prezența lor la această ediție și Ruxandra Flonta- director de film Pororoca, Adrian Schiop- invitat la Soldații. Poveste din Ferentari, Doru Ana- protagonistul filmului Ultima zi, Ileana Bîrsan- unul dintre realizatorii documentarului Procesul, Cătălin Saizescu, Georgiana Saizescu și Magda Catone- regizorul, respectiv două dintre actrițele din filmul Scurtcircuit. De asemenea, Adina Brădeanu și Laurențiu Damian ne-au provocat la o discuție despre Cenzura în film pe perioada comunistă, pornind de la scurtmetrajul Cota zero. Laurențiu Damian a avut o întâlnire și cu un public mai tânăr, format din elevi de liceu, pentru a vorbi despre cinematografia românească actuală, elevii având șansa de a pune întrebări și de a-și satisface curiozități. CinExplorez a adunat peste 450 de copii și tineri la proiecții de film, dar și ateliere creative. Proiecția filmului “Povești de pe malul lacului” s-a îmbinat sâmbătă cu un workshop de reciclat sticle de plastic susținut de Asociația Joaca de-a ecologia.

Secțiunea Experiențe a venit anul acesta cu noutăți, iar publicul a fost încântat să participe la evenimentele din Sala Oglinzilor- spațiul-gazdă al acestei secțiuni. Dormitorul cu Filme și-a întâmpinat oaspeții cu gustări, cafea, papuci de casă, saltele confortabile, dar și cu trei filme europene care să îi țină treji până dimineață. Spectatorii au răspuns provocării și au venit pregătiți pentru un maraton de filme. CineBrunch I-a tentat pe spectatorii care au vrut să deguste din bunătățile aduse de cei de la Asociația My Transylvania și să vadă o comedie despre povestea unui proprietar de restaurant. Filmul și mâncarea au mers mână în mână și de data aceasta.

Etichete: