fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Interviu Sănătate

Eroii noștri sibieni: Victoria Bîrluțiu, şeful Secţiei Clinice de Boli Infecţioase

În ultima perioadă am scris despre eroii care se află în prima linie în lupta cu COVID-19. Ziua de astăzi vrem să o dedicăm medicului infecționist Victoria Bîrluțiu, şeful Secţiei Clinice de Boli Infecţioase, cea care în ultimele șapte săptămâni a contribuit la tratarea și salvarea a numeroase vieți.

Victoria Bîrluțiu este medic infecționist din 1994, după efectuarea specializării la Cluj Napoca, cadru uinversitar din 1996 (trecând prin etapele de promovare de la asistent universitar, șef de lucrări la conferențiar universitar din 2006). Din 1990 lucrează la Spitalul Clinic Județean Sibiu (odată cu promovarea examenului de secundariat național în specialitate), în aceeași secție pe care o manageriază din 2006. În ceea ce privește formarea profesională are un doctorat în domeniul Medicină, sub coordonarea UMF Cluj-Napoca în infecții sistemice, finalizat în 2003, un stagiu de pregătire în Franța, în antibioterapie, iar din 2011, a obținut specialitatea de Medicină Internă. Pe plan familial, este căsătorită și are un fiu- cu toții sunt în slujba pacienților.

În puținele minute libere, medic infecționist Victoria Bîrluțiu a reușit să ne răspundă la câteva întrebări:

De cât timp practicați această meserie?

Am terminat studiile universitare în 1986 la UMF Craiova, practic specialitatea de bază de 26 de ani.

 

În cât timp „se pune pe picioare” un pacient care a avut COVID-19?

Nu există un șablon al pacientului care trece prin infecția cu SARS-CoV-2, sau COVID-19 cum este denumit uzual. Sunt pacienți asimptomatici, descoperiți pornind de la contactul cu o persoană confirmată, care nu prezintă niciun simptom, și care uneori necesită o spitalizare prelungită până la eliminarea virusului (chiar 30 zile sau mai mult) și cazuri grave sau foarte grave, care au o suferință importantă a plămânului și a altor organe, care necesită oxigen pe mască sau măsuri de terapie intensivă (intubare, ventilație mecanică) a căror recuperare poate depăși 5-6 săptămâni. Formele medii de boală, se vindecă în medie în 17 zile.

 

În social-media și pe internet au apărut tot soiul de sfaturi, remedii, medicamentații și scheme de tratament, care mai de care mai eficiente, dacă nu de-a dreptul miraculoase. Care este adevărul?

Vorbim de o infecție nouă, față de care tratamentul ideal, care să vindece toți pacienții, nu este descoperit. Niciun medicament din cele utilizate nu are eficiența pe care ne-o dorim, de aceea utilizăm toate măsurile terapeutice pentru a rezolva cazurile cu care ne confruntăm. Se folosesc concomitent medicamente antivirale (din cele utilizate pentru infecția HIV), Plaquenil (folosit obișnuit la pacienții cu poliartrită reumatoidă), anticoagulante, anticorpi monoclonali, imunoglobuline etc. Din păcate, terenul pacientului este extrem de important în reacția la infecție, pacienții cu obezitate, diabet zaharat, imunodeprimații, pacienții dializați fiind doar câteva categorii de risc, cu o rată de deces importantă.

 

Coronavirusul atacă mai mult persoane în vârstă?

Susceptibilitatea la boală o avem cu toții, pentru că nu am venit în contact cu acest virus, suntem cu toții receptivi la a trece prin infecție. Modul în care trecem este diferit, copiii făcând forme ușoare, în timp  ce adultul (cu comorbiditățile pe care le-am prezentat) sau pacientul peste 65 ani, făcând o formă de gravitate imprevizibilă, soldată mai frecvent cu deces.

 

Cum ați descrie această perioadă în care ați luptat cu un inamic invizibil pentru a salva viața semenilor? Mă refer, ce înseamnă să fii în linia întâi pe timp de pandemie?

Experiențele anterioare, din sezoanele de gripă mai ales, contează foarte mult în pregătirea noastră pentru o pandemie. Pot spune însă că dimensiunea actuală a muncii noastre nu are corespondent în trăirile anterioare. Cifric doar, consulți de cinci-șase ori mai mulți pacienți pe zi, din care 10% -20% sunt critici, se pot deteriora de la o oră la alta, necesită evaluare și decizie terapeutică rapidă, în câteva minute, minute care fac diferența între viață și moarte. Adevărata linie întâi este mai puțin publicitară, este de multe ori marcată de extenuare fizică și psihică, uitate când obții readucerea la viață a pacientului… Într-adevăr, este un front în care noi și pacienții luptăm de aceeași parte, împotriva virusului invizibil, vizibil doar prin daunele pe care le provoacă pacienților. Ce mult contează încrederea pacienților în noi și chiar încurajarea pe care ne-o oferă vorbele de mulțumire ale acestora- de nenumărate ori ei se roagă pentru sănătatea noastră, ne doresc putere de muncă, sau ne întreabă uman- mai puteți? Alții se întreabă cum ne vor recunoaște pe stradă, pentru că doar ochii și vocea diferă prin costumele de protecție.

 

Ce măsuri suplimentare de precauţie ați luat pentru protejarea celor dragi?

Partea cea mai delicată, pentru noi toți care lucrăm în secția Boli Infecțioase este punerea într-un plan secund a celor dragi. Personal sunt în a 7-a săptămână departe de casă, ca de altfel majoritatea personalului secției- medici, asistente, infirmiere. Pentru mulți din echipă, aflați la o altă vârstă, tineri, protecția familiei înseamnă departe de cei dragi- de soț, copii, la vârsta la care mama este foarte importantă în viața lor și pentru asta au tot respectul și admirația mea. Este o perioadă de sacrificiu pe care  ne-am asumat-o cu demnitate, fără a părăsi corabia!

 

În încheiere, vă rugăm să transmiteți câteva gânduri sibienilor

Suntem la datorie cât va fi nevoie de noi, pentru că ne dorim să vă oferim siguranța zilelor grele prin care trecem, din punct de vedere al sănătății dumneavoastre. Rămâneți partenerii noștri prin respectarea recomandărilor privind protecția personală și distanțarea socială și ne va fi bine tuturor!

Foto: arhivă personală Victoria Bîrluțiu

Etichete: