fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

 „Epoca de aur: Ieri, (azi) și mâine”, expusă la Primăria Sibiu

Sibienii sunt invitați, în perioada 5-17 aprilie, la sediul din Piața Mare al Primăriei, pentru a vizita expoziția multimedia „Epoca de aur: Ieri, (azi) și mâine”. Vernisajul va avea loc în 5 aprilie, de la ora 19:00.

După București și Timișoara, expoziția de fotografie a lui Andrei Pandele, organizată de Universitatea Brighton (UK), Asociaţia Culturală Neo Art România și  Galeria Galateca își continuă periplul la Sibiu, având o nouă perspectivă, Epoca de aur: Ieri, (azi) și mâine de Andrei Pandele, o expoziție de fotografie cu intervenția studenților UNA București coordonați de Anca Boeriu, curatoare Uschi Klein și Andreea Sandu. Proiectul a fost inițiat în 2023, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la Revoluție.

Expoziția-dialog face parte din seria de proiecte România – Anglia, o colaborare a galeriei Galateca cu Universitatea Brighton, UK, și propune publicului o serie de lucrări, desene și gravuri realizate de studenții de la Departamentul grafică de la UNArte coordonați de Anca Boeriu pe parcursul unui semestru, inspirate din amintirile de familie, dar și din informațiile din spațiul public, demers inițiat în cadrul unui workshop parte din expoziția de la București, alături de fotografiile lui Andrei Pandele, pe care le-a realizat în anii 1970 și 1980.

Deși expoziția se concentrează pe fotografiile puternice ale lui Andrei Pandele din Bucureștiul anilor 1970 și 1980, completate de imagini din perioada de final al erei comuniste de la Timișoara și Sibiu, această expoziție multimedia ia forma unui “dialog” pentru a oferi o perspectivă a tinerei generații, în imagini și diferite forme de expresie artistică, asupra unui subiect esențial din istoria recentă a țării noastre. Unele fotografii ale lui Andrei Pandele au fost realizate în secret în perioada comunistă și pun o anumită lumină asupra vieții cotidiene din ultimele două decenii ale regimului Ceaușescu. Multe dintre aceste imagini înfățișează locuri și clădiri din București care nu mai există, altele redau zone foarte cunoscute și frecvent tranzitate și astăzi, din Timișoara și Sibiu, iconice chiar.

Demersul curatorial propune pe de o parte arhivarea ultimelor decade ale comunismului, dar și descifrarea lor cu ajutorul imaginilor fotografice, care oferă tinerei generații un prilej de sondare a memoriei colective,  un prim pas către explorare personală într-un mod pe care să îl perceapă accesibil.

Expoziția este curatoriată de Andreea Sandu (Galeria Galateca) și Uschi Klein (Universitatea din Brighton, Marea Britanie).

Andrei Pandele, arhitect de profesie, este și fotograf, iar lucrările sale despre perioada comunistă sunt expuse în mai multe țări. A absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București și, din 1968, a lucrat în institute de proiectare, agenții și firme de arhitectură. Între 1998-2001, a fost arhitect-șef adjunct al Capitalei. Deși în perioada comunistă a făcut poze pentru publicații sportive, Pandele a devenit celebru după Revoluție, cunoscut drept singurul fotograf român care a surprins sistematic imagini ale epocii Ceaușescu. Expoziția care i-a adus recunoașterea a avut loc în 2008 la Muzeul Național de Artă Contemporană și s-a numit „Fotografii și imagini personale interzise”.

Galateca este una dintre cele mai cunoscute galerii multidisciplinare de artă și design din România, spațiu de referință, o platformă de promovare a proiectelor multimedia. De-a lungul timpului, galeria a organizat sau găzduit numeroase expoziții de artă contemporană, dar și interdisciplinare ale artiștilor contemporani locali și internaționali. În egală măsură, galeria și-a asumat programe de promovare a tinerilor artiști, programe de artă și știință, sustenabilitate și colaborative și încurajarea producției de artă contemporană prin dezvoltarea de proiecte culturale în spațiile proprii și care exced granițele sale.

 

 

Etichete: