fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Educatie

Elevii sibieni sărbătoresc „Zi națională a lecturii”

Începând cu acest an, România are o „Zi națională a lecturii” Într-o societate în care doar 6,2% dintre cetățeni cumpără cel puțin o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a promova cartea şi lectura ca preocupäri curente ale tuturor, fie copii sau adulți.

În acest context, marți, 15 februarie 2022, în toate unitățile de învățământ de pe teritoriul României (ciclurile preşcolar, primar, gimnazial, liceal) programul se va modifica astfel încât la ora 11.00 și la ora 14.00, indiferent de disciplina preväzută în orar, cadrul didactic va organiza la clasa unde este prezent activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii. Personalul didactic va recomanda, în prealabil, preşcolarilor și elevilor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca unității o carte și să citească timp de 15 de minute fie individual, fie în perechi sau grupuri mici de lucru.

Scopul activității este de a promova obiceiul de lectură și nu presupune discutarea fragmentelor citite sau analiză pe text, ci cel mult informațjii despre autor și subiect.

În acelai timp, unitățile de învățământ preuniversitar pot organiza activități de încurajare și promovare a lecturii pentru întreaga comunitate, cu respectarea normelor de securitate în ceea ce privește prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19:
a) invitarea bibliotecilor locale, județene şi/sau metropolitane de a derula activități de prezentare a serviciilor de
bibliotecă, de înregistrare la bibliotecă, de colectare de carte şi donație, inclusiv prin amenajarea de standuri
proprii în incinta unităților de învățământ;
b) invitarea asociațiilor, fundațiilor nonprofit și asociațiilor de creatori, cu experiența în derularea de activități
educaționale, de a susține cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă, ateliere de ilustrare de carte, discuții
libere şi dezbateri despre literatura și cărti sau alte programe similare;
c)oferirea, cu titlu gratuit, editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilitāții, de spații pentru prezentare
şi vânzare de carte cu caracter educativ și/sau recreativ, adecvat vârstei elevilor

Etichete:

Recomandam sa citesti si