fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sănătate

Electrorezecția cu ansa diatermica este o procedură chirurgicală non-invazivă

Electrorezecția cu ansa diatermica este o procedură chirurgicală non-invazivă

Electrorezecția cu ansa diatermica (ERAD, alte denumiri: LEETZ, LEEP) este una dintre cele mai eficiente metode în abordarea displaziilor de col de grad înalt (CIN II/CIN III, HGSIL), descoperite după examenul citologic al colului uterin-Papanicolaou și colposcopie. Constă în îndepărtarea prin rezecție cu ajutorul unei anse, a celulelor displazice de la nivelul colului uterin.

Procedura se efectuează de obicei în anestezie locală sau, pentru confortul și mai mare al pacientei, în anestezie generală intravenoasă de scurtă durată. Nu e necesară internarea de lungă durată, se poate efectua în regim de internare de zi.

La realizarea procedurii se folosește o ansă traversată de curent electric cu puteri diferite în funcție de setări.  Se folosesc anse de mărimi și forme diferite, în funcție de mărimea leziunii care necesită excizie și de dimensiunea colului uterin al fiecărei femei. Excizia leziunii include zona de transformare a colului uterin și leziunea, de obicei la 8-10 mm profunzime și 4-5 mm în afara leziunii. Ansa diatermică are efect de tăiere și coagulare în același timp, dar dacă există sângerare, se completează hemostaza cu electrocauterul. Piesa obținută după această excizie este trimisă la laboratorul de Anatomie Patologică pentru examen histopatologic.

Avantajul major al acestei proceduri este că nu scurtează lungimea colului uterin, lucru esențial în cazul femeilor tinere, care își doresc sarcini. Metoda de excizie prin conizația de col uterin are dezavantajul de a scurta colul uterin și necesită de cele mai multe ori cerclaj în timpul sarcinii. Apoi, electrorezecția cu ansa diatermică este o procedură ce se poate repeta, în funcție de rezultatele ulterioare la examenul PAP. Complicațiile care survin după procedură sunt mult mai reduse decât după conizație, dar pot include infecții și hemoragia. Studiile efectuate la paciente care au urmat această procedură au arătat că electrorezecția cu ansa diatermică a colului uterin nu afectează fertilitatea.

Medicii centrului nostru medical vă stau la dispoziție pentru efectuarea acestei proceduri, în regim ambulator.

Dr Corina Alina Ispasoiu

Medic primar Obstetrică-Ginecologie, doctor în Științe Medicale

CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN

Tel. Programări 0369/410858 sau 0735/545530

Etichete: