fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

VIDEO- După aproximativ patru ani de eforturi noul Spital Județean este gata de autorizare

VIDEO- După aproximativ patru ani de eforturi noul Spital Județean este gata de autorizare

După aproximativ patru ani de eforturi administrative, tehnice și juridice documentația pentru obținerea autorizației de construcție a fost finalizată. Este aproape de încheiere etapa de documentații tehnice și autorizări, iar următoarea etapă importantă va fi construirea efectivă a spitalului. Daniela Stoica, directorul tehnic în cadrul Consiliului Județeam Sibiu, este de părere panglica la Noul Spital Județean Sibiu se va tăia la finele anului 2025. Noul spital se regăsește pe lista beneficiarilor Programul național de redresare și reziliență.

„Ne bazăm pentru finanțarea proiectului pe parteneriatul cu Guvernul României, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Sănătății. Spitalul a fost proiectat și va fi executat după ultimele standarde folosite în Uniunea Europeană în domeniul sănătății și protecției mediului, fiind astfel eligibil pentru finanțare europeană. Așa cum a mai fost menționat, proiectul Noului Spital Județean are la bază principii sustenabile de construire bazate pe optimizarea costurilor, pe soluții de management sanitar complet digitalizate, pe un sistem de monitorizare și control centralizat, dar și pe soluții de management eficient al consumurilor și al mentenanței clădirii – clădirea îndeplinește conceptul nZEB 30% (nearly Zero-Energy Building  reprezintă un indicator asociat unei clădiri cu consum de Energie aproape Zero). Necesarul de energie va fi acoperit în mare măsură din surse regenerabile care sunt prevăzute în proiect.”, transmit reprezentanții SCJU Sibiu.

VIDEO- După aproximativ patru ani de eforturi noul Spital Județean este gata de autorizareProiectul Noului Spital Județean din Sibiu este primul din România care își încheie partea de documentație tehnică PAC, fiind miercuri, 3 martie 2021, singurul gata de autorizare și trecere în faza de finanțare și execuție.

Pentru emiterea Autorizației de Construire a fost necesară întocmirea următoarelor documentații:

 1. Piese scrise:
 • Date si indici care caracterizează investiția;
 • Devizul general;
 • Lista cu semnăturile proiectanților; memoriu de prezentare; memorii pe specialități (arhitectură, rezistență, instalații, instalații tehnologice, amenajări exterioare și sistematizare verticală);

 

 • Anexe: Studiu geotehnic; Referatele de verificare a proiectului; Centralizator încăperi; Breviare de calcul; Studiul privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată pentru creșterea performanței energetice;
 • Program de urmărire a calității execuției și de faze determinante;
 • Avize și acorduri obținute.

    

 1. Piese desenate:
 • Plan de încadrare în teritoriu; Plan de situație; Planul privind construcțiile subterane (rețele utilitare);
 • Planșe pe specialități:
 1. Arhitectura: Planurile cotate ale tuturor nivelelor pentru fiecare obiect; Planurile teraselor; Secțiuni caracteristice; Fațadele.
 2. Structura: Planul fundațiilor; Planurile de cofraj sau de ansamblu pentru toate nivelurile distincte; Detalii specifice.
 3. Schemele instalațiilor pentru toate specialitățile (Instalații electrice, Instalații HVAC, Instalații sanitare, Rețele exterioare, Instalații gaze si fluide medicinale).

 

 1. Proiect DTOE- Documentația Tehnică pentru Organizarea Execuției

Mai multe detalii despre proiectul de construire a Noului Spital Județean regăsiți pe site-ul Consiliului Județean Sibiu – https://www.cjsibiu.ro/noul-spital-judetean/

„Părerea mea este că spitalul se poate realiza în doi ani de zile. Un an de zile va fi necesar pentru a se transfera ceea ce există în vechiul spital, secțiile trebuie transferate în noul spital. Deci, normal, până în 2025, la sfârșitul anului, ar trebui să avem funcțional spitalul. Acestea sunt previziunile optimiste pe care eu, în calitatea mea de om optimist, le am”, a precizat Daniela Stoica, în cadrul unei conferințe de presă.

VIDEO- După aproximativ patru ani de eforturi noul Spital Județean este gata de autorizare

Daniela Stoica, director Direcția Tehnică CJ Sibiu

Suprafața Noului spital județean este de179.368,00 mp și se află pe Calea Șurii Mici. „Dorim pentru locuitorii judetului Sibiu ca noul spital să fie o clădire a viitorului, care să inspire actualele generații, cât și pe cele viitoare, să înțeleagă actul medical într-o nouă perspectivă, contemporană și la un ridicat nivel al cerințelor, cât și al performanțelor în domeniu. Soluțiile propuse prin proiect fac ca această clădire să fie bine izolată, în primul rând, astfel încât pierderile să fie cât mai mici. Panouri solare cu o suprafață de 2.000 de mp pentru producerea de apă caldă și panouri fotovoltaice cu o suprafață de 4.000 de mp, alături de pompe de căldură vor duce la o clădire eficientă care să corespundă cerințelor actuale de consum de energie aproape de zero.”, a declarat Silviu Popaescu – proiectant, reprezentant  al asocierii Popaescu@CO SRL -STUDIO SQM SRL – API ARHITEKTI D.O.O.

VIDEO- După aproximativ patru ani de eforturi noul Spital Județean este gata de autorizare

Silviu Popaescu – proiectant, reprezentant  al asocierii Popaescu@CO SRL -STUDIO SQM SRL – API ARHITEKTI D.O.O.

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, consideră că finanțarea noii unități spitalicești care ar urma să integreze și Spitalul de Pediatrie, ar fi cea mai mică problemă din câte impedimente și piedici s-au pus în realizarea acesteia. Cj-ul și Primăria Sibiu (în subordinea căreia se află Spitalul de pediatrie în prezent) nutrebuie să contribuie cu vreo cofinanțare. „Nu trebuie să ne facem nicio problemă pentru finanțarea acestui proiect. Sunt bani, întrunim condițiile, deci nu cred că vor fi probleme. Eu sunt foarte optimistă că acest contract de finanțare va fi cea mai mică problemă din ceea ce am avut”, consideră Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

VIDEO- După aproximativ patru ani de eforturi noul Spital Județean este gata de autorizare

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu

Spitalul, al cărui suprafață construită este de 22.000 de mp, respectiv o suprafață desfășurată de 120.000 de mp, va avea o bază de date centralizată, o fișă electronică a pacientului și un plan de îngrijire a acestuia. De asemenea, pacienții vor putea vizita, virtual, spitalul, pentru a se familiariza cu mediul sanitar. În plus, pentru pentru eficientizarea locurilor de spitalizare va avea loc o centralizare a paturilor disponibile și a specialităților la nivel național.

„În acest spital, un pacient va avea și tratament și diagnosticare și investigații în același loc, deci nu va mai fi plimbat dintr-o parte în alta. Viitorul spital va fi digitalizat și prietenos cu mediul. Insist pe partea de umanizare a spitalelor. Adică pacientul este în mijlocul atenției”, consideră Raluca Șoaită, proiectant și arhitect șef.

VIDEO- După aproximativ patru ani de eforturi noul Spital Județean este gata de autorizare

 Raluca Șoaită, arhitec șef

Etichete:

Recomandam sa citesti si