fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Duminica Tomii: Tradiții și superstiții

Prima duminică după Paști este denumită Duminica Tomii. Astăzi, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Toma și este și finalul Săptămânii Luminate.

În Duminica Tomii, credincioșii îi pomenesc pe cei trecuți în neființă, iar obiceiul are la bază o poveste foarte importantă. Se numește așa deoarece Toma nu a crezut în Învierea lui Iisus Hristos. Totul s-a schimbat însă când Mântuitorul i-a spus să-I atingă rănile de pe mâini.

Muzeul Astra a postat pe pagina de Facebook o poză cu fresca în care este reprezentată scena în care Toma îi pipăie rănile lui Iisus. Fresca datând din perioada 1819-1821,  aparține bisericii „Sfântul Mihail” din Vința, județul Alba, monument salvat de către Muzeul ASTRA și a cărei reconstrucție a început anul trecut.

Duminica Tomii: Tradiții și superstiții

Tradiții și superstiții 

În Duminica Tomii nu este bine să munciți nici în casă și nici în jurul ei. De asemenea nu este voie să se spele, să se coasă și nici să se facă ordine. Este foarte important ca astăzi să nu vă certați cu nimeni,să nu spuneţi vorbe de ocară și nici să-i vorbiţi de rău pe cei trecuţi la cele veşnice.

Sărbătoarea se mai numește Paștele Morților sau al Blajinilor. În Duminica Tomii, credincioșii obişnuiesc să îşi plângă morţii la morminte, după care întind o masă la care se vor aşeza şi cei trecuţi în nefiinţă.

Foto: Muzeul Astra

Etichete: