fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet

Drumul județean Ocna Sibiului – Țapu a fost modernizat

Lucrările de reabilitare și modernizare a drumului județean A1 – Ocna Sibiului – Loamneș – Șoroștin – Țapu (DJ 106 B) sunt finalizate. Constructorul – SC DRUMSERV SA Mureș – a reușit să aducă cei 35 de kilometri de șosea la standarde europene, prin ample lucrări de consolidare, construcție și reabilitare. Modernizarea acestei artere rutiere crește posibilitatea atragerii de investitori în zona cuprinsă între Valea Târnavelor și Valea Secașelor.

Investiție de peste 150 de milioane

Costul total al lucrărilor de modernizare se ridică la 150,35 de milioane de lei, din care 5,74 de milioane au fost suportate de Consiliul Județean Sibiu (contribuția la cofinanțare și cheltuielile neeligibile). Diferența de 144,61 de milioane a fost asigurată din fonduri europene (prin Programul Operațional Regional POR 2014 – 2020, Prioritatea de investiţii 6.1 – ”Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare și terţiare la infrastructura TEN-T”) și din fonduri guvernamentale nerambursabile.

Lucrări ample de reabilitare

Misiunea DRUMSERV SA nu a fost deloc ușoară. Contractul încheiat cu Consiliul Județean, în septembrie 2021, prevedea ample lucrări de reabilitare, consolidare și construcție, precum și relocarea rețelelor electrice și de gaz. Din 18 octombrie 2021, dată la care a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, constructorul a avut de executat următoarele lucrări:

reabilitarea fundației și turnarea de covor asfaltic pe 35 de km;

construirea a 2 poduri noi;

reabilitarea a 5 poduri existente;

amenajarea a 141 de accese spre drumuri laterale;

amenajarea a 659 de accese către proprietăți;

13.700 mp de trotuare;

relocarea de rețele de utilități publice: gaz metan, distribuție energie electrică;

rigole carosabile, în interiorul localităților – 11,5 km;

33,4 km șanțuri betonate și din pământ, pentru preluarea apelor pluviale.

– montarea de parapeți metalici direcționali pe o lungime de 4,78 km.

Provocare tehnică deosebită

Pe tronsonul Hașag – Șoroștin, în apropierea intersecției către Mânăstirea Sădinca, specialiștii Drumserv s-au confruntat cu o provocare tehnică deosebită, pentru a reuși consolidarea șoselei. S-a constatat că terenul, care a fost monitorizat timp de 16 luni, se deplasa și că existau probleme cu scurgerea apei. În aceste condiții, s-au executat foraje, au fost introduși piloți din beton armat și au fost făcute drenuri de preluare a apei. Astfel, lucrările de consolidare au presupus:

– foraje ce au acumulat 3,4 km;

– montarea a 297 de piloți de stabilizare, din beton armat;

– realizarea de blocaje din piatră împănată (8.700 mc);

– ziduri de sprijin pe o lungime de 1,8 km;

– lucrări de drenaj pe 6,8 km.

Proiectul de modernizare a DJ 106 B a inclus și o componentă ecologică. Pe marginea drumului au fost plantați aproape 600 de salcâmi.

Dezvoltare economică

În calitate de beneficiar al proiectului, depus în parteneriat cu administrațiile publice din orașul Ocna Sibiului și comunele Șura Mică, Șeica Mică, Slimnic, Loamneș și Micăsasa, Consiliul Județean Sibiu a pornit de la premisa 

că drumurile județene au un rol important în dezvoltarea regională, asigurând accesibilitatea localităților și conexiunea cu drumurile naționale, pe de o parte, și cu străzile urbane și drumurile comunale, pe de altă parte. Peste 184.000 de persoane din județul Sibiu vor beneficia de reabilitarea acestei artere rutiere, care face conexiunea între Autostrada A1 și DN 14 B din partea de Nord a județului. Modernizarea drumului județean DJ 106 B – A1 – Ocna Sibiului – Loamneş – Şoroştin – Ţapu crește posibilitatea atragerii investitorilor în zona cuprinsă între Valea Târnavelor și Valea Secașelor. O rețea de drumuri la standarde europene înseamnă accelerarea dezvoltării economice a localităților traversate de DJ106, atrăgând forța de muncă din aceste comune, ca urmare a creșterii calității condițiilor de deplasare.

Drumul județean Ocna Sibiului - Țapu a fost modernizatDrumul județean Ocna Sibiului - Țapu a fost modernizatDrumul județean Ocna Sibiului - Țapu a fost modernizat