fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Drumul Haiducilor se oprește la Stâna Fest

Muzeul ASTRA vă invită în perioada 6-7 iulie la „Stână Fest 2022”  în interval orar: între orele 11-16 în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, sectorul păstorit.
Atât în trecutul istoric cât și în timpurile mai recente nu au fost puține momentele când traiul locuitorilor satelor și orașelor a fost tulburat de evenimente care le punea acestora în pericol nu numai avutul dar și viața. Astfel epidemiile, perioadele de foamete, războaiele și alte asemenea puteau deveni rapid parte componentă a vieții cotidiene. În aceste condiții reacția la aceste calamnităţi putea îmbrăca multe forme, una dintre ele fiind plecarea în pribegie a populației care suferea. Dacă asemenea situații se întâmplau, oamenii încercau să revină cât mai repede la gospodăriile lor și se străduiau să șteargă urmele nenorociriilor care se abătuseră asupra lor. Când traiul era îngreunat și de diverse nedreptăți oameni curajosi, individual sau în grupuri, alegeau să opună un alt fel de rezistență, refugiindu-se în locuri greu accesibile, căutând protecția munților și pădurilor, revenind în așezări pentru a se răzbuna pe autorii injustițiilor. Acești oameni, care au luat legea în propriile mâini, aplicând o formă originală de justiție și care au ales un drum singuratic și presărat cu pericole, vor fi cunoscuți în popor drept haiduci. Haiducii vor popula folclorul și mitologia românească inspirând pe anonimii autori de poezii și cântece populare și atrăgând, mai târziu, atenția istoriciilor. Mai puțin cunoscut este faptul că fenomenul haiduciei s-a manifestat până aproape de vremurile noastre, în plin secol XX, ținutul Sibiul fiind locul unde și-au desfășurat activitatea unii dintre ultimii haiduci români.
Pornind de la cele scrise mai sus vizitatorii muzeului pasionați de istorie, dar și cei mai curajoși dintre ei, sunt invitați să pășească într-o lume misterioasă și, în același timp, familiară, într-o lume cu lumini și umbre, cunoscându-i mai bine pe unii dintre eroii folclorului românesc, în cadrul evenimentului ,,Stână Fest 2022/ Cocoloş, Caş şi Smântână/ Toate-s Bune ca la Stână/ De pe-un Cojoc de Stână!” Întâlnirea cu aceştia se va desfăşura în zilele de miercuri (6 iulie) şi joi (7 iulie), începând cu orele 12,00, punctul de întâlnire fiind gospodăria cu ocol întărit din Măgura, din cadrul sectorului păstorit.
Text documentat de Adrian Scheianu, muzeograf Muzeul ASTRA
Etichete:

Recomandam sa citesti si