fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

”Din natură, în farmacie”. Expoziție online.

Din natură în farmacie la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu

Sibiul este oraşul cu cea mai bogată tradiţie în zona Transilvaniei în ceea ce priveşte dezvoltarea instituţiilor sanitare, începând cu secolul al XIII – lea. Sfatul comunei Sibiu – Villa Hermani sau Cybinium – a înfiinţat, în 1292, un spital comunal, considerat de unii istorici ca fiind primul spital de pe teritoriul actual al României. Documentul care atestă că în Sibiu s-a deschis prima farmacie de pe actualul teritoriu al României datează din 15 august 1494.

Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu, compartiment al Muzeului Național Brukenthal, prin colecțiile sale de peste 6.600 de piese, contribuie la păstrarea obiectelor istorice care provin de la vechile farmacii sibiene și nu numai. Încă de la inaugurarea muzeului în 1972, patrimoniul muzeului a fost studiat de către farmaco-istorici care au determinat, printre altele, și originea substanțelor utilizate în prepararea remediilor începând cu secolul al XVII-lea. Natura este cea mai mare farmacie, sursa principală a remediilor. Pornind de la diversitatea resurselor (vegetale, minerale, animale), a fost realizată expoziția online Din Natură, în Farmacie, https://www.brukenthalmuseum.ro/virtuale/farmacie/, care prezintă publicului larg 30 de obiecte din colecția muzeului pentru a evidenția acest aspect.

Datorită interesului și dezvoltării actuale a terapiilor complementare, multe dintre remediile de origine naturală din trecut au revenit în atenția farmaciștilor și nu numai. Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, prin compartimentul Muzeul de Istorie a Farmaciei și Societatea Română de Istoria Farmaciei (SRIF) secția Sibiu organizează, în data de 29 iulie, un seminar online dedicat acestui subiect pluridisciplinar, la care vor participa cercetători din România, India, Africa și Australia. Participarea la seminarul online se va face prin înscriere la adresa srifsibiu@gmail.com.

Webinar program From Nature into the Pharmacy

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si